De Citit : Editoriale

Avionul IAR 824 expus pe Aleea Aviatorilor în Cartierul Coresi

| 22 iulie

Acum putem fi turiști în orașul nostru! Avem un nou obiectiv turistic de vizitat, de fotografiat și de povestit cu mândrie celor care ne vizitează orașul. Avionul IAR 824! Aparatul de zbor expus pe Aleea Aviatorilor în Cartierul Coresi fost construit integral la Brașov.

 

De ce merită să fie privit ca un obiectiv turistic?

 

 

Modeul IAR 824 a fost expus la Salonul Aerian din Paris din 1973. Au fost construite zece exemple, inclusiv prototipul, dintre care unele au fost echipate cu o tracțiune cu rotile de coadă pentru remorcarea cu plană.

 

 

 

Primul prototip al aeronavei IAR 824 a efectuat primul zbor la data de 23 mai 1971.  Aeronava este construită integrală din metal, are tracțiune fixă ​​cu tricicluri și poate transporta șase persoane într-o cabină închisă

Înființată în 1925 ca prima fabrică aeronautică românească, IAR Brașov – fosta platformă industrială a produs câteva dintre cele mai cunoscute avioane de luptă.

În 1927  are loc inaugurarea primei fabrici de avioane şi motoare din România,  în Brașov. La eveniment au luat parte primul ministru Ionel Brătianu, generalul francez Henri Berthelot, ministrul de război gen. Paul Angelescu, gen. Coandă, gen. Rudeanu, gen. Cantacuzino.

1946 este anul în care se decide ca Brașovul să devină un mare producător de tractoare, înființându-se astfel Uzina Tractorul Brașov.

Cartier Coresi a avut ideea genială de a readuce în prezent povești din vechile clădiri industriale, precum și crearea de noi repere urbane, fiind primul proiect multifuncțional de o asemenea anvergură, care reunește funcțiuni comerciale, rezidențiale, birouri, divertisment, spații comunitare și spații publice.

 

Intenția lor este ca zona Tractorul să redevină un motiv de mândrie pentru brașoveni, un punct de atracție în regiune și un exemplu la nivel național.

 

 

Motivația lor este de a conserva imaginea a ceea ce a fost cândva o uzină cât un oraș. De aceea, Aleea Aviatorilor este un omagiu adus locului și oamenilor care au creat istoria platformei.

Oameni cu idei și proiecte FUNtastice! Mândri de voi.