De Citit : Altele

Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală – 29 de proiecte culturale, 45.000 de spectatori virtuali

| 31 octombrie

45.000 de vizitatori unici au urmărit în ultimele trei luni cele 29 proiecte culturale lansate pe platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/). Cele patru secțiuni – Teatru, Muzică, Explorator și Conversații fost urmărite din România și din alte 9 țări din întreaga lume, cei mai mulți spectatori provenind astfel din România, SUA, Germania, Olanda și Franța.

Platforma online Raiffeisen Art Proiect-Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida distanțării sociale și a restricțiilor impuse de pandemie.

„Chiar dacă nu vom putea suplini vibrația actului artistic de pe o scenă offline, oferim artiștilor o cale de a menține legătura cu publicul lor, iar publicului, fie el din București, din țară sau, iată, chiar din străinătate acces la produse culturale românești valoroase. Înregistrăm o medie de peste 1.500 de spectatori pentru fiecare dintre reprezentațiile virtuale încărcate în platformă, o cifră mai mare decât majoritatea sălilor de spectacol. În condițiile date, am folosit avantajele mediului digital în favoarea proiectelor artistice și spectatorilor. Avem în vedere adăugarea de noi facilități de sprijin pentru proiectele culturale și extinderea parteneriatelor, încercând să luăm partea pozitivă a unei perioade dificile. S-a dovedit că #artaneapropie și vom facilita acest demers care valorifică implicarea de peste 20 de ani a Raiffeisen Bank în susținerea proiectelor culturale din România”, a spus Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/ ) extinde accesul publicului, de oriunde din România și din afara țării la creații artistice valoroase și promovează totodată artiștii în această perioadă, propunând o soluție pentru continuarea activității lor în contextul creat de criza sanitară. Platforma este actualizată cu o frecvență săptămânală prin publicarea de spectacole înregistrate, evenimente sau diverse proiecte culturale. Materialele video, cu acces gratuit pentru public sunt disponibile pentru perioade de timp limitate, care sunt anunțate la lansarea fiecărui proiect.

Conținutul platformei Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală este organizat în patru secțiuni: Teatru, Muzică, Conversații și Explorator.

Secțiunea Teatru oferă acces la spectacole înregistrate, până acum fiind încărcate 10 reprezentații, majoritatea fiind proiecte realizate cu sprijinul Raiffeisen Bank, producții de la Teatrul Act, Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Asociația Goong București și Festivalul Undercloud. Se remarcă proiectul ”Caragiale e de vină!” – un produs teatral original al Asociației Goong, nativ online și care poate fi urmărit doar pe platforma Raiffeisen Art Proiect-Stagiune Virtuală. Un spectacol a cărui evoluție firească a fost suspendată de pandemie, proiectul fiind  forțat să migreze în online. Echipa de proiect a creat un nou limbaj teatral și invită spectatorii să pătrundă, alături de ei, în laboratorul de creație a spectacolului, în episoade postate bi-lunar, până când reprezentația offline va putea avea loc. Aproximativ 4.500 de spectatori unici au urmărit până acum acest inedit proiect teatral.

Secțiunea Muzică este rezervată concertelor și proiectelor asociate cu muzica. Acum, secțiunea include o serie de concerte, interviuri și ateliere video asociate Concursului Internațional George Enescu, care este în derulare în prezent și al cărui partener principal este Raiffeisen Bank de peste 10 ani.

În secțiunea Explorator este în derulare seria de tururi virtuale ghidate ”Explorează Bucureștiul online” prin care, o dată la două săptămâni, cei interesați pot descoperi online, live, povești și colțuri inedite din capitală, de la arta stradală, la arhitectură, istorie sau oameni care au marcat evoluția orașului. Explorator este pregătit să găzduiască proiecte de frontieră culturală, fiind în pregătire filme și documentare despre recuperarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural al României.

Secțiunea Conversații găzduiește dialoguri online, interviuri și discuții pe teme culturale. Sunt accesibile dialogurile de la lansarea platformei și cel de la lansarea proiectului Caragiale e de vină!, printre invitați numărându-se: Oana Pellea, Marcel Iureș, Matei Vișniec, Mircea Rusu, Constantin Chiriac, Răzvan Popovici, Vladimir Turturica etc.

Raiffeisen Bank s-a implicat în sprijinirea artei și culturii românești încă din anii 2000, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.