De Citit : Reviews

DVD: Flame and Citron

| 06 octombrie

Flammen si Citronen/ Flame and Citron este o poveste despre posibile si necesare teluri in viata.

Flammen crede cu tarie in idealuri. Este un erou. Telurile pe care si le propune uimesc si castiga admiratia tuturor. In schimb, pretul platit pentru a le atinge este covarsitor. Fuge cu consecventa de orice realitate care ii impune slabiciunile celorlati. Motivatia lui izvoraste din atarnarea de ideal. Marile idei ale lumii sunt lacasul unde isi poate descarca agresivitatea. Vede in dragostea de tara o idee care poate distila crimele in acte de eroism. Crede in oameni doar atata vreme cat pozeaza in conducatori, singura conditie ceruta este sa il conduca spre atingerea idealurilor. Din pacate forta lui este aproape zadarnica, pentru ca nu dozeaza niciodata, nu nuanteaza, nu vede valoarea tonurile de gri. Filmul ne aminteste compromisul ca solutie a existentei in conditii de echilibru.

Actele lui sunt generate de ura si furie. Pare un Don Quichotte al crimelor. A descoperit ca poate ucide, si vremurile tulburi il fac sa-si gaseasca prin crima un rol util. Viata lui este un vartej continuu in care spoturile de lumina dorite: momentele de apropiere, de apreciere sunt rare si cu atat mai dureroase pe fundalul unei asteptari continue a prabusirii. Pentru el sfarsitul razboiului nu mai are nici un sens. Sfarsitul razboiului ar insemna sfarsitul sensului existentei lui. Flammen are un destin tragic, pe care si-l construiste tocmai fugind de tragic, tintind spre stele.

Langa el il gasim pe Citronen, un barbat care nu poate ucide cu mana lui, dar isi dedica existenta, zilele si noptile crimelor impotriva nazistilor. Ia pastile ca sa stea treaz si face tot ce poate pentru a ajuta ambuscadele organizate impotriva nazistilor. Amandoi au in comun spatiul luptei impotriva nazismului ca loc de refulare al furiei si de castigare a demnitatii.

In aparenta Flammen si Citronnen sunt victime ale lumii care le cere idealul ca necesitate si nu ca aspiratie. In mod paradoxal idealul cere crime, apoi ii ucide si le da medalii dupa moarte. In realitate amandoi cauta un loc de liniste si cum nu reusesc sa-l gaseasca in viata trec si il cauta in moarte.
Ole Christian Madsen face un film bun, extraordinar prin surpinderea cu fidelitate a complexitatii umane si a razboilui. Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen si Stine Stengade joaca cu maturitate.

Puteti comanda DVD-ul de pe Amazon – aici sau la Moviehouse – aici.