De Citit : Editoriale

ZÂMBEȘTE, COPILE!

| 25 mai

Iunie pentru mine înseamnă copilărie. Mă agăț de orice acțiune naivă care-mi trezește amintiri din vremurile  în care povestirile lui Creangă aveau succes precum Gașca Zurli din vremurile contemporane. Atunci zilele păreau mai lungi și mai deștepte… fără frici și atâta nebunie care să devieze  planurile zilnice . Ce vremuri… Mama și tata erau team leaderii, erau centrul universului, cu bune și cu rele. Libertatea zilelor în care mergeam la bunica și mă jucam cu toți copiii din curte, fără să existe diferențe făcute de haine sau jucării scumpe, joaca era cu pietre sau obiecte vechi din garajul lu’ bunu.  Nu avea termen de comparație. Ba avea! Mint! Concura cu zilele în care primeau marfă la librăria din cartierul Gemenii. Parcă era un făcut… Cele mai faine păpuși apăreau prin luna august și cum ziua mamei e pe 30, tata era ușor de convins. În mintea mea se desena planul ideal…  Parcă mă și aud… ‘Tati, îți dai seama ce fericită va fi mami să aibă și bebelușa cu păr roșcat?’’ Visam cu ochii deschiși colecția cu toate cele 4 – 5 modele de bebeluși, îți închipui că nu erau prea multe. Mi le închipuiam cum zâmbesc în fiecare dimineață de pe canapeaua din sufragerie și cum stăm de povești despre nimicuri, pe covertura albastră  ce concura cu imaginea relaxantă a mării negre, iar valurile din catifea chiar te trimiteau în vacanță la fiecare mângâiere.

De mică am avut noroc să am oamenii potriviți în jur, care să mă susțină. Tata era de pe atunci cel mai bun partener la cumpărărturi. Eu mă credeam foarte convingătoarea, dar fiind feblețea lui, un simplu zâmbet ar fi fost îndeajuns. Dar știi cum e… atunci când depui efort, prețuiești mai mult!

Și dacă tot am folosit cuvântul efort, mintea a și fugit la desert. În copilăria mea, nu prea erau dulciuri, decât cele făcute în casă.   Pauza de ceva bun însemna frigănele, pâine cu ou și zahăr făcute cât ai zice pește… de bunica. Sărbătoare era când mai făcea mama rost de budincă . Un cuvânt la modă era ‘’pe sub mână’’… sau ‘’de la bulgari’’. Un lucru e cert. Totul avea alt gust și nu pentru că erau neapărat mai bune, ci pentru că le gustam în tihnă și le trăiam cu altă intensitate. Nu aveam jucării șmechere, deserturi sofisticate și locuri de joacă care să pună în scenă o copilăria de poveste. Dar,  zâmbeam cu toată fața. Aveam o fericire simplă care umplea zilele și obliga la creativitate și timp petrecut cu părinții. Tu ce iubeai în copilărie? Pune-ți un pahar cu vin și stai la povești cu părinții sau cu prietenii din copilărie. Depănați amintiri! Cu siguranță veți regăsi  povești haioase! Vă doresc ce-mi doresc și mie… o lună plină de copilărisme!

Vă dau și câteva ingrediente, dar rețeta vă aparține, e în funcție de gramajele proprii.

Luna iunie este deschisă în Brașov de Festivalul Copilăriei din Superland în perioada 1 – 3 iunie cu  SUPER activități, concurs de talente, baloane uriașe de săpun, supramarionete, concert cu Iuliana Beregoi și multă joacă.

Zâmbetul și dorința de a face bine cu pasiune din copilărie sunt puse în scenă pe 10 iunie și cu Brașov Heroes. Citește articolul din revistă și alege o cauză pentru care să alergi. Îți va face sufletul să zâmbească. Te relaxezi între timp pe terase, ori la un film la Cinema One, după ce citești despre filmele lui Vlad Copilu și-ți cumperi bilete la 2 festivaluri care vor îndeplini vise și vor face zgomot în orașul de la poalele Tâmpei.

Dream Family Festival, primul festival dedicat familiei din România, te provoacă la experiențe noi petrecute cu familia în cele 5 zone: fantasy, carnaval, sport, artă, food arena , la o sesiune de dans și cântec cu Gașca Zurli,  la o joacă în aer liber la Superland Village pentru cei mici. Adolescenții pot experimenta amintiri de vis alături de prieteni la concerte cu Smiley, Irina Rimes, Ellie White, Golan, Andra Gogan și la diferite workshop uri. Poți bifa și partea educativă cu speakeri, precum Marius Spiridon, Otilia Mantelers, Crina Coliban,

Ioana Chicet-Macoveiciuc.

 

Și pentru că-n copillărie era super FUN să faci gălăgie, închidem luna iunie cu NOISE și facem zgomot împreună. Ți-ai luat bilete?

Răsfoiește resvista offline sau online pentru o vară FUNtastică!