De Citit : Recomandări

SUPRAVIETUIREA BARMANULUI

| 05 octombrie

Nu de multe ori atunci când stau de vorbă cu cineva şi află că sunt barman sunt bombardat mai mereu cu aceste două întrebări: “ce altceva mai faci pe lângă?” şi “poţi să trăieşti din asta?”

Câteodată mai glumesc şi spun oamenilor că lucrez part-time pe timp de noapte la o fabrică de şuruburi pentru a-mi rotunji veniturile sau că mă întreţin părinţii. Unii înţeleg gluma, unii nu. Ce nu înţeleg însă majoritatea oamenilor este că meseria de barman, în esenţă, este la fel ca şi restul meseriilor. Depinde de fiecare în parte ce vrea să facă cu ea.

Nu ştiu cum este în alte părţi, dar în lumea barului lucrurile sunt simple: vrei să lucrezi doar de dragul de a lucra şi a primi un salariu sau vrei să faci carieră?

Dacă alegi prima variantă, atunci depinzi de un salariu fix şi de tips. Depinzând de loc, s-ar putea să nu fie nişte cifre satisfăcătoare şi rapid să îţi îndrepţi atenţia către alt domeniu. Se întâmplă zi de zi acest lucru, sunt foarte mulţi oameni care renunţă la acest job şi sunt foarte mulţi care se apucă să facă meseria aceasta, astfel creându-se un cerc vicios care paralizează o parte din industria ospitalităţii. Lucruri asemănătoare se întâmplă şi în rândul ospătarilor, bucătarilor, etc.

Deşi pare greu de crezut, poţi face o carieră din a fi barman! Cunosc foarte multe persoane care fac această meserie de peste 30-40 de ani. Este adevărat că nu mai lucrează full-time în spatele barului, au ture mai puţine dar în schimb călătoresc peste tot în lume şi împart cu ceilalţi magia barului. Să nu uităm că acum 160 de ani, barmanii erau unii dintre cei mai bine văzuţi indivizi în societate. Majoritatea afacerilor se încheiau în baruri iar în unele cazuri, barmanul era cel care influenţa alegerile politice.  Din păcate, la noi în ţară, barmanii nu sunt văzuţi aşa iar societatea ne împinge de mici spre alte domenii. Parinţii ne vor avocaţi, doctori, ingineri, ş.a.m.d pentru că teoretic acolo se câştigă bani, dar dacă v-aş zice că “Tales of the cocktail” cea mai mare convenţie pentru barmanii din lume, rulează în săptămâna respectivă câteva zeci de milioane de dolari, ce ziceţi? Tot ce se întâmplă acolo are legătură cu lumea barului iar 99,99% din persoanele prezente acolo (uneori şi peste 10 mii) sunt barmani sau au fost barmani iar acum au alte rolurile strâns legate de lumea barului: trainer, ambasadori pentru diferite brand-uri, etc.

Poţi să trăieşti din asta, atât timp cât nu scapi din vedere imaginea de ansamblu şi gândeşti pe termen lung. Ce înseamnă să gândeşti pe termen lung ca şi barman? Păi, ar fi următoarele:

* să gândeşti ca un campion şi nu ca un mercenar

* să vrei să fii azi mai bun decât ieri şi să te perfecţionezi continuu

* să investeşti continuu în tine şi în munca ta

* să respecţi ceea ce faci tu şi (pe) cei din jurul tău

* să tratezi fiecare persoană care îţi calcă pragul ca şi o valoare şi să te gândeşti la ea ca la un oaspete şi nu un client

* banii să fie un efect secundar pozitiv şi nu obiectivul principal

Bartending-ul este o disciplină mentală. Totul porneşte de sus! Ceea ce facem noi cu corpul este doar o treime. Tehnica pe care o învăţăm (turnări, tăieri, alte mişcări) este mereu ceva ce se întâmplă pe termen scurt. Fie el concurs, tură normală, eveniment, etc. tehnica va fi aplicată pe un termen limitat. Pe când strategia, este altceva. Este planul pentru întreaga imagine de ansamblu: cine sunt? unde vreau să ajung? Strategia va defini mereu modul cum aplici tehnica, ca să realizezi un ţel mai mare.

Ca şi un sfat pentru viitorii barmani: Stabiliţi-vă un scop mare! Pentru a-l îndeplini, puneţi la cale o strategie pentru el şi lucraţi la tehnică. Poate nu o să vă iasă din prima, nici din a 2-a, nici din a 10-a. Important e să nu pierdeţi din vedere strategia. Atâta timp cât urmaţi strategia, este în regulă să mai daţi câte un rateu în ceea ce priveşte tehnica sau deciziile pe termen scurt. Până la urmă este vorba despre viaţa voastră, nu?

Toate cele bune,

Mihai Fetcu

www.bardome.ro