De Citit : Recomandări

SCURT TRATAT DE ESTETICĂ ÎN FAMILIE: FIZIONOMIA ȘI RAMA OCHELARILOR

| 24 martie

Atunci când ne alegem ochelarii, trebuie să ținem cont dacă îi purtăm permanent sau ocazional (la birou, la calculator sau conform tendințelor actuale din modă) și trebuie să fim foarte atenți la trăsăturile feței, la linia sprâncenelor, culoarea părului, tenului și a ochilor. În general, este indicat ca forma ramelor să aibă linia geometrică opusă formei feței dumneavoastră. De exemplu, asocierea unei rame pătrate la o fizionomie pătrată va accentua trăsăturile acesteia. Indiferent de forma feței, ochelarii trebuie aleși astfel încât, atunci când râdem, pomeții să nu ridice ramele…
• Fața rotundă: acestui tip de față i se potrivesc ochelarii cu rame pătrate sau dreptunghiulare cu o formă ușor alungită, care vor crea efectul de alungire al  chipului și vor atrage atenția asupra părții superioare a feței. Pentru persoanele cu fața mai lată, sunt potriviți ochelarii cu rame subțiri, iar pentru o fizionomie mai delicată se pot alege și rame mai groase.
• Fața pătrată: este tipul de fizionomie cu pomeți și maxilare proeminente, căreia i se potrivesc ochelarii de vedere cu rame rotunjite sau ovale, pentru a îndulci trăsăturile și a atrage atenția asupra frunții si a pomeților. Tipul de ochelari “aviator” sau “motociclist” este cel mai potrivit, cu puntea nazală mică pentru a micșora nasul. O alegere la fel de bună ar fi ramele care să nu aibă partea de jos conturată, sau ramele fără contur.
• Fața în formă de inimă: trăsăturile acestui tip de față se recunosc ușor, pomeții și eventual fruntea mai accentuate, iar maxilarele și bărbia foarte ușor pronuntațe, ca un triunghi cu vârful în jos. Ramele de ochelari indicate sunt cele subțiri și rotunde pentru a minimiza fruntea lată. Rama în formă de fluture care este mai lată în partea inferioară sau cea fără contur sunt alegerile potrivite.
• Fața în formă de diamant este o formă rară, ca un triunghi cu vârful în sus. Pentru a nu accentua linia maxilarelor, sunt indicate ramele de ochelari cu o grosime mai mare în partea superioară, cu vârfurile ridicate către tâmple, cu colțuri rotunjite și eventual decorațiuni pe brațe în zona tâmplelor, pentru a crea efect de lățime în zona tâmplelor și de a  da un echilibru trăsăturilor.
• Fața ovală este cea mai avantajată datorită bunei proporționări. I se potrivesc toate tipurile de rame de ochelari.
Alegerea ochelarilor de vedere trebuie să fie făcută ținând cont și de culoarea ochilor, a tenului și a părului, pentru ca armonia să fie deplină. Pentru un ten în nuanțe calde, culoarea ramelor pentru ochelari trebuie să fie inspirată din culoarea focului, și anume, bronz, crem, auriu, piersică, portocaliu, bej. Pentru tenul în nuanțe mai reci, culorile trebuie să fie desprinse din cele ale metalelor, și anume bleu, gri, trandafiriu, jad, argintiu, cărbune, ametist. Pentru un ten matur, caz în care pielea începe să piardă din pigmentare și devine mai deschisă la culoare, nuanțele deschise trebuiesc evitate. În acest caz, nuanțele aprinse de cărămiziu, roșu sau violet sunt cele mai potrivite.
Ochelarii trebuiesc asortați și cu nuanța părului și cu cea a ochilor, și astfel, de exemplu, blondele cu ochi albaștri sau verzi își pot alege ochelari fără rame, cu brațele montate direct pe lentile, cu rame metalice subțiri sau în culori pastelate, deschise. Șatenele cu ochi căprui pot opta pentru lentile heliomate (lentile care se închid la soare), care se asortează de minune cu nuanțele maronii ale părului și cele ale ochilor. Persoanele cu ochii verzi pot alege rame în culori mai calde sau cafenii. Brunetele ar trebui să evite ochelarii de vedere cu rame prea groase și negre, care înăspresc trăsăturile, sau după dorință le pot accentua.  În schimb, pot alege rame aurii, argintii sau în tonuri de gri metalizat.
De cele mai multe ori putem fi tentați să alegem o pereche de ochelari care ”să se potrivescă la orice”. Luați însă în considerare faptul că ochelarii trebuie să vă reflecte personalitatea, atât din punct de vedere al stilului lor, dar și al coloristicii. Doar atunci ochelarii vă vor fi apreciați, și veți primi complimente pentru alegerea făcută.
Optometrist de familie Best Optic