De Citit : Editoriale

OCTOMBRIE E CU NOI

| 03 octombrie

Octombrie e vremea când

copacii revelează culori

pe care le-au ascuns tot anul.

Oamenii au şi ei un octombrie al lor.

 

(poezie găsită prin rafturile bibbliotecii lui google, de J.M. Storm)

 

Wikipedia spune despre octombrie că-n popor se numește Brumărel. Poate și pentru că-n această lună cad frunzele din copaci, țăranii se ocupă mai mult de treburile gospodăriei; acum se fac însămânțările de toamnă. Și pentru că am adus în discuție partea cu însemânțarea, mi-am propus să pun câte o sămânță de poezie în fiecare zi în toamna asta pentru a culege stare de bine de la voi.

Cititorul de poezie îşi cultivă nişte valenţe sentimentale aparte și ajunge să distingă nuanţe fine în realitatea înconjurătoare.

Am găsit un articol în care scria  că “POEZIA este în tot ceea ce ne înconjoară şi fiecare simte asta măcar câteodată. Spui că nu citeşti poezie, dar ai cântece preferate ale căror cuvinte le ştii pe de rost. Nu îţi place poezia, dar te rogi spunând poezii. Când iubeşti şi îţi mărturiseşti iubirea e tot poezie. Poezie este când suferi. Sau când visezi. Toţi avem poezia în noi, unii recunoaştem asta, alţii nu. Pentru că nu poţi iubi ceva ce nu cunoşti. E nevoie de timp, de răbdare. Poţi găsi de la primele lecturi poetul TĂU şi poezia TA – cea pe care parcă ai scris-o tu, cea în care atât de bine se vorbeşte despre tine. Sau poţi căuta mai mult. Există poezie pentru fiecare om, pentru fiecare tip de personalitate şi pentru fiecare grad de educaţie.

Se vorbeşte tot mai mult despre inteligenţă emoţională, alta decât ceea ce înţelegem prin coeficientul de inteligenţă IQ. Un om de succes îşi dezvoltă şi îşi cultivă ambele tipuri de inteligenţă. Cititul poeziilor este o hrană foarte potrivită pentru inteligenţa  emoţională. Te ajută să înţelegi mai bine concepte ca: iubire, empatie, spiritualitate, libertate, responsabilitate, viaţă şi moarte. Ca şi învăţatul unei limbi străine, poezia deschide porţi, orizonturi.

Citeşti poezie pentru că meriţi. Opreşte-te din alergat şi fă-ţi viaţa frumoasă. Fă-ţi bucurii! Uită-te la cer, la stele, la oameni, la flori, la tine. Undeva aproape este poetul tău preferat care scrie exact pe gustul tău.”  Cu poezie, viaţa ta va fi mai FUNtastică! Citește POEZIuA!