De Citit : Editoriale

NOPȚI ALBE

| 21 septembrie

… cauzate de codurile galbene instaurate de furtunile din ultima vreme sau de cele portocalii provocate de gospodinele care amestecă legumele cu magie și o transformă într-o bucurie de zacuscă portocalie. De la gospodine trecem podul cuvintelor spre babe.

De la babe citire, frază care-mi place la nebunie… septembrie poate purta o insignă cu Răpciune. Dăm vina pe ele… babele și povestim cu încredere. Ele susțin că este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare. Serios?!! Mă uit pe geam și încă mă minunez, de unde atâta precizie, doamnelor. Socializați cu oamenii de la meteo? Par sociabile, din fire, dar nu sunt rude de gradul 1 cu babele din luna mărțișorului. Cu toate că sunt la fel de sucite. Dacă sunt la fel de vesele n-am citit, dar găsisem ceva scrieri ce lăsau indicații directe către domeniile viticole. Babele de toamnă aduc multe carafe cu vin… și zacuscă delicioasă. Să nu-mi zici că în săptămânile astea n-ai dat share la minim un borcan, în pauza de masă. Fiecare gospodină care se respectă, coace și face după rețeta ei secretă o delicatesă din legume, îmbrățișată pe furiș de miere, ardei copți sau ciuperci. Cu siguranță aduc și veselie împletită cu voie bună rostogolită de butoaiele cu vin. Și uite așa am mai primit o insignă de la babe.

Ce vestă colorată are septembrie! Culori calde, aurii… Cu siguranță e abonată la Vogue. Se știe cu imprimeurile!

Insigna Vinițel ce rol are?

Stai să-mi aduc cartea de povești. Bla! Bla! Bla! Gata, am găsit!

Zice ceva despre rodul viilor. Și dacă tot am adus vorba de vin… Metaforele pământului, îmbuteliate și cele cuprinse între coperte, vor menține atmosfera în cadrul primei ediții e festivalului „Vin la Munte”, între 27 – 29 octombrie 2017 la Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov. În cele trei zile de festival vor expune peste 20 de producători de vinuri din țară și din străinătate. Nu vor lipsi standurile și lansările de carte, lecturile publice, recitalurile de poezie. Festivalul este organizat de Le Sommelier Brașov, Restaurant Belvedere Brasov, în parteneriat cu Camera de Comert și Industrie Brasov.

M-a luat valul… Mi s-a făcut sete de citit volume bune!

Back! Back! Strigă regizorul disperat. Nu scăpa zâmbetele!

Închide ochii și visează la vacanța de săptămâna trecută. Ce zici tu acolo?! Eu n-am fost în septembrie în concediu. De unde atâta răsfăț? Ok! Se pune și cel de luna trecută?… Detalii! Voi puteți rămâne și cu ochii deschiși dacă e… vă dictez eu replicile, voi concentrați-vă pe buna dispoziție!

Avem anotimp nou cu roade bogate… în teorie. Trebuie să umplem peisajul cu personaje fericite. Să nu stricăm tablourile cu vopsele expirate…

Cine ne mai urmărește dacă suntem și sărace și triste? Of, babelor!

Hai, fruntea sus! Ochii spre soarele din concediu! Tradițiile populare fac legătura între luni și vreme.

Concluzie? Dacă Răpciune aduce vremuri calde, belșug și optimism, atunci în luna următoare apare Brumărel… cu vremuri reci, umezeală, guturai, bairam cu ceai si paracetamol, depresie?… Hey! Domnu regizor!! V-a furat iar peisajul? Replicile astea nu au ce căuta în editorialul ăsta… Dacă tună în septembrie e semn că va fi multă zăpadă în Făurar. E de bine sau? Aloo!

Dacă înfloresc scaieții, atunci toamna va fi lungă și frumoasă! Dacă rândunelele se duc repede, atunci e semn că și iarna e aproape. Dacă ne mutăm la civilizație se schimbă și babele? Regizorul meu e amețit încă de la aburii Oktoberfestului și tot încurca borcanele. Vrea sa le deseneze pe toate… Un lucru e cert! Pe 6 octombrie ni se creionează o noapte lungă și albă a galeriilor în mai multe orașe din România, printre care se numără, o spun cu bucurie în suflet, DA și Brașovul . #debifat traseul pe bicicletă sau pe jos, cu un pahar de vin în mână și cu o prietenă la braț. Să admirați și să comentați creațiile artistice din galeriile și locațiile neconvenționale. 25 la număr. Detalii la pagina 5!