De Citit : Recomandări

M.A.R.T.I.N.I – MIHAI FETCU

| 26 noiembrie

Salutare!

Iatã-ne ajunşi la un subiect foarte delicat din aceastã lume a bartending-ului şi în acelaşi timp una dintre cele mai controversate bãuturi ale tuturor timpurilor.

Da, este vorba despre cocktail-ul Martini, pe care îl vãd sub diferite forme în majoritatea barurilor de la noi, motiv pentru care am decis sã fac luminã în ceea ce îl priveşte!

Cu toţii l-am vãzut pe James Bond savurând aceastã bãuturã în filmele ce l-au consacrat iar dacã vreţi sã îl încercaţi şi voi, tineţi cont de urmãtorii parametri:

* Martini este o bãuturã bazatã pe gin. Dacã nu vã place ginul, puteţi opta pentru vodka, cu condiţia sã fie bine rãcitã şi de o calitate superioarã.

* Celãlalt ingredient care intrã în reţeta unui Martini este vermutul alb sec. Cel mai cunoscut în ţara noastrã este Martini & Rossi însã mare atenţie la confuzia ce poate apãrea! Martini & Rossi face parte din categoria vinurilor fortifiate şi aromatizate cu diverse plante şi/sau mirodenii, în timp ce Martini este un cocktail format din gin + vermut alb sec. Martini se serveşte de regulã cu mãsline verzi (deşi poate avea şi alte decoruri) în timp ce vermutul alb sec se serveşte cu lime.

* Martini este o bãuturã foarte rece ce se serveşte într-un pahar tip cocktail (cel cu picior) şi nu va conţine gheaţã înauntru. În schimb, vermutul alb sec se serveşte într-un pahar de tip „old fashioned”.[acela de whiskey]

* Bordurarea/givrarea buzei paharului cu zahãr/sare în ambele cazuri este strict interzisã!

* Timpul de servire/savurare a acestui cocktail este relativ mic. Trebuie consumat cât mai repede, deoarece odata ce începe sã se încãlzeascã, începe sã îşi piardã din proprietãţile organoleptice.

Înarmaţi cu aceste noi informaţii, vã recomand sa mergeţi la barman şi sã îl cereţi! Din momentul în care l-aţi cerut, barmanul o sã vã punã (sau cel puţin ar trebui) 4 întrebãri de bazã:

  1. Ce tip de gin preferaţi?

Acesta poate sã fie london dry, new western dry, plymouth sau de ce nu, genever! Unele au în componentã o cantitate mai mare de ienupãr şi/sau ierburi/aromatice, altele au tãria alcoolicã mai mare, etc. Recomand sã încercaţi cât mai multe variante!

  1. Cât de sec sã fie?

De regulã, un Martini se preparã cu 6 pãrţi gin la o parte vermut alb sec. Dacã vreţi ca vermutul sa fie mai predominant, rugaţi barmanul sã schimbe raţia.

  1. Prin ce metodã doriţi sã fie preparat?

Metoda stir (cu lingura de bar în paharul de amestec) este cea mai indicatã pentru acest cocktail însã dacã vreţi sã îl beţi ca James Bond, cereţi ca sã se prepare prin metoda shake.

  1. Ce decor preferaţi?                                                                                                                                 Deşi mãslinele verzi sunt omniprezente, în funcţie de tipul de gin ales, ca decor puteţi opta pentru coajã de portocalã, lãmâie, grapefruit, mini ceapã de cocktail, brânzeturi, etc.

Acestea sunt variabilele de care ar fi bine sã ţineţi cont atunci când comandaţi un Martini. Partea cea mai frumoasã legatã de acest cocktail este cã nu existã douã la fel deoarece ia naştere direct dintre sinergia barmanului cu oaspetele iar nici un alt cocktail nu va pune în valoare acest aspect mai bine decât Martini!

Succes!