De Citit : Editoriale

Liviu Preda – omul din spatele tunicii de chef

| 03 octombrie

Am gustat informații despre el din mai multe părți în ultimii ani. L-am văzut la Arena Bucătarilor și -n reclame TV. L-am văzut la evenimentele din Brașov și chiar ne-am intersectat de câteva ori la proiecte din horeca. E greu să nu-l remarci pe chef Liviu Preda. E tânăr, charismatic și este un personaj în perpetuă ascensiune în gastronomia românească. Are în palmaresul său un argint la Salonul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, în 2014; un an mai târziu câștigă Arena Bucătarilor și ajunge pe locul 4 în competiția Global Chef de la Praga.

70231704_724785714700240_8842632583452819456_n

Chiar dacă te îmbrățișează timiditatea când faci cunoștință pentru prima dată cu un personaj celebru, cu Liviu discuțiile au fost relaxate de la început. Deși la prima vedere îmi părea mai greu de abordat, și frumușel fiind  (să nu se supere soția ta, dar rar vezi chefi așa faini și când îi vezi trebuie să o spui cu voce tare sau să o scrii în cazul meu) … am descoperit un bucătar pasionat de ingredientele cu care lucrează, îndrăzneț în combinațiile ingredientelor și a condimentelor, creativitatea fiind ingredientul secret.

Și pentru că de fiecare dată discuțiile cu Liviu au fost în jurul unei mese sau în spatele liniei de gătit și aveau ca subiect principal mâncarea pe care o gătea, m-am gândit că mi-ar plăcea să aflu mai multe despre omul Liviu Preda care stă în spatele tunicii și a titulaturii de chef.

Mie personal îmi place cum și ce gătește, și mai este și brașovean ar fi și păcat să nu aflu mai multe despre ingredientele care-l definesc pe Liviu Preda. Și uite așa am ajuns la interviul cu pricina, pe care te invit să-l deguști într-o pauză de cafea.

71145737_2305878096391141_5234343039534628864_n

Cine este Liviu Preda?

Pentru cei care încă nu te -au cunoscut în mediul online sau offline.

Este foarte simplu, un bucătar care are o satisfactțe maximă când își vede clienții multumiți.

De când pasiunea pentru gătit?

Fiind mezinul familiei petreceam mult timp lângă mama și cel mai mult îmi plăcea să o ajut la gătit… însă pentru mine mereu găteam separat pentru că îmi plăcea să mănânc mai picant.

Acest “moft”al unui puști de câțiva ani, m-a ajutat să combin lucruri ciudate și să fiu propriul meu cobai. Cred că de atunci a fost sădită sămânța în mine!

Un chef are mai multe amintiri culinare decât noi ceilalți aflați de partea cealaltă a bucătăriei. Împărtășește cu noi măcar una!

Ca și oameni suntem croiți să ținem minte amintirile mai putin plăcute, de aceea am preferat să trăiesc prezentul.

Există un stil propriu de a găti? Ce-ți place cel mai mult să prepari?

Nu pot să spun că am un preparat preferat, as minți. Și ca să susțin ceea ce am afirmat, vă mărturisesc că încerc să mă joc cu ingredientele fiecărui sezon în parte și când vine vorba de stil având în vedere că sunt un om de la munte îmi cam place să gătesc ca la munte.

Dacă Liviu ar fi un preparat culinar care ar fi acela?

Nici nu m-am gândit vreodată la așa ceva, dar acum dacă tot m-ai întrebat, cred că ceva cu multă proteină, complex ca texturi și prezentat pe o farfurie foarte fierbinte.

Acasă cine gătește, tu sau soția ta?

Acasă mâncăm destul de rar. Dar când gătim, ne place să gătim împreună. Ne relaxăm aș putea spune.

Proiecte importante culinare de care povestești cu drag?

Din principiu nu prea îmi plac circumstanțele aglomerate, pentru că sunt om și nu am cum să fac 10 lucruri deodată perfect. Mă implic în proiecte cu diverși antreprenori, dar îmi place să acord fiecărui proiect timpul lui.

Ce pot să spun cu drag este faptul că din fiecare proiect în care am fost implicat am rămas cu foarte mulți prieteni.

Există un trend culinar în horeca din România în prezent?

Străduința pentru o direcție o tot întâlnesc, dar ceva pe parcurs se frânge. Ca și bucătari avem potențial, dar ne lovim de multe lucruri când vine vorba de trend, antreprenorii nu înteleg, continuitatea pe materia primă nu este constantă și mai sunt și clientii care sunt din ce în ce mai dezorientați.

Ce le poți recomanda consumatorilor brasoveni/ români să schimbe în alegerile culinare. Ne poți împărtășit câteva sfaturi pentru alegerea ingredientelor gătite acasă, dar și pentru cele pe care le facem dintr -un meniu la restaurant.

Cu riscul de a mă repeta, dacă ești la munte alege să mănânci ceva din zona respectivă, dacă ești la mare nu ezita să faci o cură cu pește.

Pentru cei care gătesc acasă, nu uitați să sustineți producătorii locali… și dacă greșiti ceva, sigur mâncarea iese gustoasă.

Cum putem recunoaște dacă un preparat culinar este făcut cu ingrediente proaspete sau nu? Ajută- ne cu niște tipsuri!

Cred că aici ne ajută foarte mult simțurile, dacă ne place cum miroase, dacă din punct de vedere al culorii arată bine, textura contează foarte mult.

Ai vreun restaurant preferat în Brașov? Vreun preparat anume, poate ne inspiri și pe noi.

Nu am un restaurant preferat, în Brasov avem restaurante pentru toate gusturile, poți mânca foarte bine tradițional, avem și bucătari care sunt mai îndrăzneți, avem și restaurante pentru evenimente mai speciale. Nu pot să zic că are “balta pește”, dar pot să zic că are muntele cimbrișor!

Dacă ai fi nevoit să renunți la cariera de chef, ce altă meserie ai alege?

Pe lângă mâncare îmi mai place să mă joc cu lemnul, cred că în direcția aia m-aș orienta.

Liviu Preda când nu gătește ce pasiuni mai are?

Pescuitul, dar dacă nu schimb ceva, cred că uit să țin undița în mână.

Dacă ai drum prin Selgros, îți recomand să-ți faci cadou o pauză delicioasă la Bistro Gourmet Selgros. Meniul e gândit de Liviu Preda și poți avea surpriza să-ți gătească chiar el. Mie îmi plouă în gură numai când îți povestesc despre salata delicioasă cu humus și tabbouleh,   biscuitele din parmezan, pâinea quattro formaggio, pâinea cu legume sau cea cu semințe și maia făcută de el în bistro.

71185289_2688693194503911_8526662138817675264_n

71190624_819626691787769_698057190623150080_n

71184760_755016554960142_8711791292452962304_n

24Fun_Brasov_ed343_B_pag7-8