De Citit : Recomandări

IULIA ȘCHIOPU – SUFLETUL PĂPUȘILOR VISĂTOARE

| 21 aprilie

Prima întrebare/ curiozitate ar fi dacă ești născută în Brasov 🙂 ? De când ți-am văzut picturile visez să te încadrez la rubrica Brașovean FUNtastic.

Sunt născută în Brașov, în secolul trecut. La figurat, dar -of- mai ales la propriu. 🙂

De la ce vârstă pictezi?

Cu ceva de scrijelit, desenat, pictat, în mână…  mă știu dintotdeauna; așa mă țin minte.

Ceva specializări și premii despre care ar trebui să povestim?

Am făcut școala de arte până în clasa a opta, apoi m-am reorientat, pentru că în Brașov se desființaseră liceele vocaționale. Competițiile nu sunt o pasiune a mea, cu atât mai mult cele în artă -unde ne este provocat, alintat, neliniștit cu precădere subiectivismul nostru- dar anul trecut am participat totuși la un concurs național de arte vizuale și am luat Marele Premiu la E visual Art, organizat de Școala de Arte Tiberiu Brediceanu Brașov.

O amintire haioasă din copilarie care are legatură cu pictura?

Aveam un coleg de bancă în clasa întâi și mai talentat la desen decât mine, mereu ne arătam ce desenam acasă; îmi imaginam că ne vom căsători și ne vom picta pereții cu scene din Albă ca Zăpada. E haioasă acum imaginea aceea a unui living cu pitici, tufe și albe ca zăpada, atunci eram foarte determinată și convinsă că e o culme a rafinamentului 🙂

În majoritatea picturilor tale se regăsește un personaj feminin. Are legătură cu tine sau este un personaj fictiv? Care este povestea personajului tău magic?

Cred că un artist nu se va povesti pe el, ci mai degrabă pe proiecția lui pe o realitate imaginară. Personajele, fie ale unei cărți, fie ale unei picturi sunt instrumente pentru a comunica stări, gânduri, adevărurile lui.

Pictura este și pasiune și job? Cu ce se ocupă Iulia când nu pictează?

Pictura e doar pasiune. Ce fac când nu pictez? 🙂 Mă gândesc la ce voi picta. 🙂

Cui se adresează picturile tale?

Mult timp am crezut că nișa mea de privitori este a femeilor visătoare. Eram în profundă eroare, am constatat în timp că lucrările mele sunt privite sau dorite deopotrivă de femei și bărbați, singura condiție era să fie oameni care au nevoie de puțin ireal să poata înfrunta realul.

 

Unde pot vedea brașovenii picturile tale?

De două trei ori pe an expun la Bistro de l’Arte și pe unde mai sunt invitată, în foaierul Teatrului Sică Alexandrescu, Sala Reduta, galerii de pictură; în rest, mi-am transformat pagina personală de facebook într-o Agora unde mă întâlnesc cu privitorii mei, sunt o procrastinatoare veritabilă, îmi tot propun să îmi fac un site, galeria mea on line și nu mai văd clipa când se va întâmpla.

 

Se pot comanda și picturi personalizate? În măsura timpului meu liber (deși tinde să devină un concept din ce în ce mai bizar), fac și comenzi și lucrări mai personalizate. Dar mereu am o ezitare să le accept, dacă sunt foarte precise sau foarte departe de locul unde îmi fuge natural imaginația, efortul e dublu, iar rezultatul înjumătățit.

 

Am văzut un afiș la Teatrul Dramatic pornit de la o pictură semnată de tine. În ce  alte proiecte inedite ai mai fost/ ești implicată?

Am avut propuneri de scenografie sau de gândit costumele unei piese de teatru. Am niște proiecte – da, fix ‘inedite’ este cuvântul – dar sunt superstițioasă, până nu le văd demarate nu vreau să vorbesc despre ele.

 

Care e pictura ta de suflet ?

Mi-e foarte greu să vorbesc doar despre una, că eu le iubesc pe toate păpușile mele. Ar putea fi Liebe, fetița cu libelula, pentru că e păpușa zero de la care a pornit totul. Dar fiecare mi-a adus o bucurie doar a ei.

 

Dacă ți-am stârnit apetitul, îți recomand o vizită la Bistro de l’Arte în Piața Enescu pentru o cafea sau un pahar de vin. Așa, retina ta se va putea juca cu păpușile Iuliei. Expoziția e până în 30 aprilie. Bucură-te de povestea unui brașovean FUNtastic!FB_IMG_1484409359463 FB_IMG_1486745619606 FB_IMG_1488319172892 FB_IMG_1488399385144 IMG_20161229_175127_481 IMG_20161231_151703_321 IMG_20170128_152657_742 IMG_20170212_170127_868 IMG_20170220_223727_388 FB_IMG_148335763638324Fun_Brasov_ed306_B_pag3