De Citit : Recomandări

IEŞIREA DINTR-O RELAŢIE ABUZIVĂ

| 04 decembrie

Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară pentru că victima încă mai speră că lucrurile se vor schimba sau îi este teamă de ceea ce partenerul ar putea face în cazul în care descoperă că victima încearcă să plece. Oricare ar fi motivele, există resurse disponibile pentru femeile care doresc să iasă dintr-o relație abuzivă, inclusiv adăposturi, chiar și centre de formare pentru a putea gasi un loc de muncă, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.

Dacă partenerul agresor promite că se va opri din abuz , victima trebuie să fie foarte precaută!  Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare, și promit să se schimbe. Ei pot chiar să creadă ceea ce spun in acel moment, dar scopul lor adevărat este de a rămâne în control și de a opri victima să plece. Dar de cele mai multe ori,  agresorii se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertați și nu mai sunt ingrijorați de faptul că victima va pleca.

Protejează-ți intimitatea !

Este posibil să-ți fie frică să pleci sau să  ceri ajutor de teama ca partenerul tău se va răzbuna dacă află. Aceasta este o preocupare legitimă. Cu toate acestea, există măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a rămâne în condiții de siguranță fără ca agresorul să afle ce intenționezi tu să faci. Atunci când cauți ajutor împotriva violenței domestice și abuzului, este important să fii precaută, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.

Siguranța pe calculator și pe Internet :

Agresorii monitorizează de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. Cu toate că există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci să ascunzi ceva, așa că fii foarte atentă!  În plus, este aproape imposibil să ștergi din calculator toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc, dacă nu știi foarte multe despre computere.

Utilizează un computer în condiții de siguranță.

Dacă vrei să cauți ajutor on-line, cel mai sigur este să utilizezi un calculator din afara casei în care locuiești. Poți utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, bibliotecă etc

 

Fii prudentă cu mailurile si mesajele trimise.

Mailurile și mesajele trimise pe chat-uri nu sunt cel mai sigur mod de a obține ajutor pentru violență domestică. Fii deosebit de atentă atunci când trimiți mailuri, pentru că s-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să-ți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul să nu știe nimic.

Schimbă numele de utilizator și parola.

Creează-ți conturi de mail folosind utilizatori si parole noi, schimbă parolele la serviciile bancare on-line, precum și la alte conturi sensibile. Chiar dacă nu crezi că agresorul are parolele, el le poate ghici  sau a folosit un program spyware sau keylogging pentru a le obține. Alege parole pe care agresorul nu le poate ghici (evită zile de naștere, nume și date comune, porecle sau alte informații personale).

Protejează-te de supravegherea GPS și de posibilele dispozitive de înregistrare !

Agresorul nu are nevoie să fie expert in tehnologie pentru a putea utiliza tehnologia de supraveghere, pentru a-ți monitoriza mișcările și asculta conversațiile. Fii conștientă de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse, cum ar fi “Nanny Cam”, sau chiar un monitor de copil pentru a-ți supraveghea/verifica activitatea. Sistemele de tip GPS, dispozitive de poziționare globală sunt, de asemenea, ieftine și ușor de utilizat. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geanta, sau alte obiecte pe care le porți cu tine. Agresorul poate utiliza, de asemenea, sistemul de GPS al mașinii pentru a verifica unde ai fost.

Ia măsuri de siguranță și după ce ai plecat din locuința comună cu agresorul !

Să te protejezi de agresor este la fel de important dupa ce ai plecat, cum era și când locuiați împreună. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți intr-un loc în care fostul partener nu te poate găsi.

Pentru a păstra noua locație secretă:

  • Nu-ți lista numărul de telefon – sună la compania de telefonie fixă sau mobilă pentru a cere acest lucru.
  • Pentru facturi si corespondență folosește mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă.
  • Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul.
  • Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.
  • Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică.
  • Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi.
  • Caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile.
  • Ține la tine tot timpul un telefon mobil incărcat pentru eventualitatea în care va trebui să suni la 112 !

Macheta politie