De Citit : Editoriale

GHETE SIRETE!

| 28 noiembrie

Decembrie. Grădini și parcuri transformate în palate de cleștar care tronează în jurul unui carusel cu unicorni. Râsete cristaline de copii. Veselie simplă. Chipuri luminate de mii de beculețe diferite. Lume pusă pe fapte bune și multeee zâmbete. Cum să nu iubești perioada asta a anului?! Când mai întâlnești trei persoane consecutive care să-ți zâmbească necondiționat? Nici măcar de black friday, când erau mai mulți ofticați, decât minunați! Sărbătorile de iarnă merg direct la suflet. E ca și cum, Moș Nicolae și Moș Crăciun ar fi un fel de reminder pentru plicul pitit cu naivitate pentru majorat, undeva într-un sertar prăfuit din camera copilăriei tale… El încă așteaptă să fie deschis…Un plic cu dorințele copilăriei și planurile de viitor pentru fiecare cititor J… înșirate pe hârtia de caiet dictando cu majuscule de niște mânuțe pufoase, conturate de gropițe drăgălașe, ce-i drept ușor stângace la scris, dar parafate de o seriozitatea sfătoasă, pierdută odată trecerea anilor.

 

Cum să nu asociezi sărbătorile de iarnă cu mirosul copilăriei? De la foșnetul dulciurilor însușite pe ascuns din pungile verișorilor la mirosul de portocală proaspăt desfăcută, toate găsite în ghetuțele lustruite cu mare sârguință, special pentru Moș Nicolae…. până la adunările cu cei dragi sufletului, sesiunile de gătit în bucătăria bunicii și povești la gura sobei. Cum nu? Cu siguranță și tu, superficial jucător de 2016 păstrezi amintiri de genul acesta pe fundul cutiilor ce împachetează acum cadouri fițoase, care din păcate anulează orice amprentă de personalitate și înfundă canalul emoțiile simple de Crăciun… Și dacă mai găsești plicul ăla din copilărie să îți aducă decizii sincere pentru sufletul tău. Fără regrete, doar povești cu zâne și prinți iubitori care aruncă cu praf de stele.

Curioasă din fire și iubitoare de magie, am căutat una alte despre Moș Nicolae. Unii zic că era cam bețiv, alții că cel mai sincer sfânt. Cert este că în toate poveștile era sufletist și darnic. S-a născut cândva la începutul mileniului în sudul Turciei de astăzi, intr-o familie de creștini bogați, însă părinții săi au murit într-o epidemie când el era încă un copil. Nicolae și-a dedicat de atunci întreaga avuție ajutorării oamenilor săraci, bolnavi și suferinzi, devenind cunoscut în toata lumea ca un adevărat pansament pentru sufletele celor în nevoie și ca un protector al copiilor.

Obiceiul cadourilor în ghete își are orginea în legenda celor trei surori sărace ajutate de Sfântul Nicolae să se căsătorească. Pentru fiecare dintre ele, sfântul a lăsat câte un sac de aur pe prispa casei, care să servească drept zestre pentru viitoarele mirese. Pândit de tatăl fetelor, când a adus zestrea pentru măritișul mezinei, identitatea Sfantului Nicolae care introducea săculețul cu aur pe hornul casei a fost dezvăluită tuturor. De aici provine și cutuma agățării șosetelor de șemineu.

Potrivit tradiţiei populare, în ziua de San-Nicoară dracii pătrund în mori şi îi aruncă pe morari în ape sau dau prilej la stricăciuni în moară. Pentru a ţine departe diavolii, se făceau slujbe şi praznice de sfinţire ale morilor.

 

Ziua Sfantului Nicolae este un festival de cadouri pentru copii… asta în cazul în care ați fost cuminți…și nu sunteți trimiși la moară…