De Citit : Recomandări

FASHION / FACITO/ A FACE

| 24 februarie

Cuvântul extrem de popular şi de utilizat ,,fashion” a căpătat un sens, nu doar pozitiv ci uneori chiar sarcastic şi ironic. Până de curând nici eu nu cunoşteam semnificaţia lui exactă sau sensul său. Aflând că acesta îşi are originile în limba latină şi provine din verbul  latinesc ,,a face”, am realizat că intenţia acestuia este mult mai profundă având două semnificaţii: aceea destinată designerilor şi anume arta de a creea obiecte vestimentare şi ţinute, iar cel de-al doilea având ca ţintă capacitatea personală a fiecăruia de a se îmbrăca frumos.

În zilele noastre  sunt o mulţime de stiluri vestimentare, coduri de îmbrăcăminte şi tematici. Însă stilul personal al fiecăruia, reprezintă modalitatea proprie de a transmite primul mesaj non-verbal despre cine suntem.  Din acest motiv, am tras concluzia, ca vorba populară ,,Aspectul nu contează”, este superficială şi aproape lipsită de sens, în momentul în care trăieşti într-o societate. Ba din contră, în vremurile trecute, codul vestimentar avea sensul de a face distincţie între funcţiile şi clasele sociale, între profesii (acest lucru fiind valabil şi astăzi, ex: uniformele) şi uneori indicau apartenenţa la anumite familii sau ideologii. De asemenea trebuie menţionat că există o tradiţie ,,haute couture” de cel puţin 200 de ani !

Concluzia sună cam aşa : atunci când vorbim despre  fashion avem în spatele său următoarele atribute: tradiţie, varietate, semnificaţie, creativitate şi subiectivitate . Astfel prin acest imens canal, fiecare om alege voluntar sau involuntar ce anume îşi doreşte să transmită celor din jurul său. Mie personal îmi place să fiu selectiv şi să ştiu cu siguranţă că nimănui nu îi place să se lase în voia sorţii. Alegerile în materie de vestimentaţie şi aspect înseamnă pur şi simplu cine eşti şi ce aspiraţii ai. Fenomenul merge mână în mână cu subconştientul dar evident şi cu bugetul.