De Citit : Editoriale

EȘTI DE BIS!

| 05 martie

Și dacă în 2018 mărțișorul nu s-a sincronizat cu vremea, asta nu te obligă să închizi ușa-n nas tradiției. Fericirea și obiceiurile nu ar trebui să fie meteo dependente. Pentru mine, mărțișorul este mai mult metaforic și leagă cu șiretul lui drăgălaș, alb cu roșu, soarele de suflet. Îmi dă acel boost, de primăvară, atât de așteptat, încât și zăpada #demartie strălucește mai tare ca-n decembrie și simt că o transform în palatul meu de cleștar. Ce? Nu îți era clar? În fiecare femeie zace o prințesă care domnește cu grație în al ei regat. Da, este martie, luna care pune pe tron femeia. Dacă în februarie ne-am umplut ochii și inimile cu iubire… în cuplu, acum este momentul ca toată atenția și dragostea să fie îndreptată către ea, femeia. Am dedicat o ședință de redacție doar pentru EA. Am așezat pe hârtie o mică parte din motivele pentru care EA, femeia, este FUNtastică, căci luna are doar 31 de zile… lista ar fi putut continua. În toată povestea ne-am abținut să cităm vorbele lui Cărtărescu. Nu le-am folosit în campanie, dar aici totuși voi scrie câteva. E must ca ciocolata la supărare, când te întrebi de ce iubim femeile să-ți vină-n minte minim un citat din cartea lui.

„… în pat sunt îndrăznețe și inventive nu din perversitate, ci ca să-ți arate că te iubesc.

„… poartă tot soiul de zdrăngănele pe care și le asortează la îmbrăcăminte după reguli complicate și de neînțeles.”

„… îți spun te iubesc exact atunci când te iubesc mai puțin, ca un fel de compensație.”„… au din când în când mici suferințe: o durere reumatică, o constipație, o bătătură, și-atunci îți dai seama deodată că femeile sunt oameni, oameni ca și tine.”

„… sunt extraordinare cititoare, pentru care se scriu trei sferturi din poezia și proza lumii.”

„… din ele am ieșit și-n ele ne-ntoarcem, și mintea noastră se rotește ca o planetă greoaie, mereu și mereu, numai în jurul lor.”

De ce este femeia FUNtastică? Te invit să descoperi în fiecare zi din luna martie pe facebook și instagram 24 fun brasov. Te poți implica dacă te simți inspirat. Pe doamne nu le punem la treabă, ci le răsfățăm cu premii frumoase ca ele.

Și ca să te conving să ignori codurile portocalii sau galbene și să te bucuri de magia mărțisorului îți reamintesc în câteva vorbe de ce să faci asta. Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul ământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare, potrivit portalului educativ public.asu.edu.În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii. Ești de BIS, lună martie!