De Citit : Recomandări

DESIGNER FLORIST DIN MANHATTAN ÎN CASELE BRAȘOVENILOR

| 16 iunie

LIV_3509

Peste drum de Teatrul Dramatic se ridică cortina pentru un spectacol zilnic. Actorii sunt florile, scena e K’dor Flowers. Regizorul este Gabriel. Merită să fii în public

Cine este Gabriel?

Gabriel Tomus, născut în Alba Iulia, ardelean, 34 ani, avocat de profesie 🙂 mutat în Timișoara unde am și susținut examenul de barou în 2006. Am activat în profesie până în 2017. Între 2011-2014 am locuit la New York, plecat pentru un intership în domeniu juridic. Întors în Europa, am locuit 8 luni în Barcelona. Pasionat de călătorii, artă , arhitectură, design, natură, ski, sport.

LIV_346519239870_1362964303794885_1166117718_n19184373_1362964297128219_1491027333_n19182184_1362964363794879_1241739290_o

De la avocatură la artă floristică? Dă-ne mai multe detalii!

Și avocatura este o artă, la fel ca și designul floristic 🙂 și pe ambele le practic cu plăcere, dar ca să-ți spun sincer, avocatura mă atrage atunci când o cauză îmi stârnește interesul, din punct de vedere al complexității. Pentru a răspunde la întrebare, mă simt nevoit să merg ușor în trecut, în perioada în care mă mutasem la New York. Inițial trebuia să fie o experiență de 6 luni, dar perioada mea de ședere s-a prelungit.. mi-a plăcut mult! 🙂 Metropola vibrantă, noutate pentru mine, m-a captat total și cred că pe oricine l-ar fermeca Manhattan-ul. Ca să revenim la subiect, o să-ți recunosc faptul că până să ajung la New York nu mai avusesem nimic de-a face cu arta floristică. Iubesc natura și tot ce ține de ea, crescut la țară, pe câmpurile de grâu, munte, păduri, cu fermă, la bunici am învățat de la ei cum se cresc plantele, legumele. So. New York-ul este un oraș să zicem costisitor, motiv pentru care mi-am luat al doilea job în cadrul Florăriei Scott’s Flowers NYC, unde Robert Palliser, proprietarul, mi-a dat o șansă, și lucram doar sâmbăta. Inițial făceam vânzări, dar ulterior, mi-a plăcut și se pare că evoluam destul de repede, iar în decurs de câteva luni am început să învăț mult mai mult, să mă documentez despre plante, flori, design floristic. Am luat la pas toate magazinele care activau în domeniul floristic, să văd concurența. Cu alte cuvinte și să învăț, cine ce face și ce pot aduce eu nou, ca și concept. Între timp am acumulat experiență și în design floral și în amenajări peisagistice, gen lobby, intrări de hotel, terase penthouse etc. Ca să concluzionez, îmi descoperisem o latură pe care nu o cunoșteam și pe care nici nu mă gândisem să o dezvolt.

De unde pasiunea pentru flori?

Pasiunea este pentru natură, frumos, artă. Florile sunt o parte din accesul universului  la frumos. Am avut norocul să petrec destul de mult timp la bunici, la țară, și chiar să văd ciclurile de viață ale plantelor, legumelor, copacilor, de când se nasc și până mor. Deci este o pasiune nu doar pentru flori , este o pasiune pentru tot ce înseamnă viață și frumos, eu din acest univers alegând florile.

19125315_1362964340461548_369698555_o

Care sunt florile tale preferate?

Florile preferate   hmmm.  Majoritatea ar spune că toate florile sunt frumoase, și într-adevăr așa și sunt, dar preferatele mele sunt Hortensiile.

Ce cursuri ai făcut în arta floristică?

Îndemânarea și pasiunea pentru flori, experiența de lucru în Manhattan la Scott’s flowers aproape 3 ani mi-au fost să zic așa, cursurile pe care le-am absolvit. EXPERIENȚA cred că este cea mai importantă. Tehnica de lucru am învățat-o la Scott’s Nimeni nu te poate învăța să faci artă, arta o ai în tine și îi dai frâu liber de exprimare.

Care este cel mai scump aranjament pe care l -ai facut in NY? Pentru ce branduri ai lucrat acolo?

Scott’s Flowers e o florărie cu o experiență din anul 1947.  Îmi aduc aminte prima zi când am pășit la ei în magazin și am simțit mirosul de crini, combinat cu frezii și zambile. Era frumos și-mi aducea aminte de copilărie. Era una din top 5 florării concept store din Manhattan. Au designeri cu o vastă experiență de lucru pe diferite departamente, un concept total diferit față de ce știam noi despre o florărie clasică din România. La Scotts aveam foarte mulți clienți, eram situați între 5-th și 6th avenue, două bulevadre principale.

LIV_346819197891_1362964343794881_1497795851_o19213091_1362964373794878_1170731558_o19243513_1362964313794884_534859327_o

Clienții noștri erau de la Empire State Building până la primarul de la acea vreme Bloomberg. Aveam clienți ca Bergdorf Goodman, Barclays, Polo Ralph Lauren, studiourile ABC , editorialul New York Times, galeriile Guggenheim etc. Te rog să mă înțelegi aveam și foarte multe persoane fizice,  vedete din sport, show bizz, politică, dar asigurăm confidențialitatea și nu le dăm numele 🙂 Ca și preturi, ele variau în funcție de cerințele clienților, eveniment etc. Nu pot să spun anume care a fost cel mai scump aranjament, trebuie să -ți recunosc… nu-mi face o deosebită plăcere să vorbesc despre sume de bani, dar pot să-ți mentionez că aveam nunți de ordinul zecilor de mii de dolari.

De ce te -ai mutat de la NY la BV?

De ce Brașov? De ce nu Brasov? Se născuse la un moment dat pe plan personal ideea de mutare de la Timișoara la Brașov. După 2 ani de amânări, am făcut acest pas în toamna anului 2016. Este un oraș minunat și mă simt acasă aici. Munții îmi oferă relaxare ori de câte ori am ocazia.

LIV_3512

Tu nu ești brașovean 🙂  ce te -a determinat să construiești K’dor la Brașov?

E o poveste amuzantă. Sincer, după întoarcerea de la New York nu mă gândeam să deschid un concept store, dar într-o dupămasă am ieșit cu prietenii în Timișoara la o degustare de vin, și o prietena bună se plângea că nu găsește un designer florist care să-i facă aranajemnte pentru recepție  așa cum vede “în filme”… De acolo am intrat în discuții și mi-am dat seama că piața din România este în creștere, cerințele clienților devin mai rafinate și se cere altceva, acel ceva pe care-l vedem la tv . Și cumva împins de dorul de a lucra cu florile, în decurs de câteva luni K’dor Flowers se inaugura.

Ce aduce nou K’dor flowers?

Aduce experienta mea ca designer florist din Manhattan în casele brașovenilor și nu numai. Deși avem doar câteva luni de la deschidere avem cereri din București și restul țării. Serviciile pe care le oferim, seriozitatea, calitatea florilor, modul în care percepem și punem suflet în fiecare aranjament floral ce iese pe ușa de la Kdor, sunt câteva din elementele prin care clientela noastră se fidelizează. Zâmbetul clienților este răsplata atunci când pregătim un aranjament. Lucrăm şi încercăm să dezvoltăm mai mult piaţa corporate în domeniul floristic, să aducem aranjamente corporate pe front desk-urile lobby-urilor de la hoteluri. Am fost în Braşov în câteva hoteluri şi restaurante, cred că se poate mai bine. Nu dau nume, dar cred că este important, fiind un oraş turistic şi nu numai pentru Braşov, să ne prezentăm frumos încă de la intrare. Este necesar a se face diferenţa între aranjamentele destinate unor evenimente gen cină, nuntă, botez…etc. şi aranjamentele de lobby care sunt impresionate, sunt o lucrare a artistului, amprenta pe care el o lasă şi este unicat.

Cum alegi florile potrivite pentru un cadou? Ai nişte tipsuri să ne împărtăşeşti?

În general, consiliem clienţii în a alege un cadou, fie că este un aranjament într-o vază mai deosebită sau un buchet, în funcţie de persoana sau evenimentul la care este destinat să ajungă aranjamentul/ buchetul. În general întrebăm despre alergii, la mirosuri, polen, despre culori preferate, persoana care le primeşte, doamnă sau domn, stilul pe care-l doreşte, în floristică avem mai multe stiluri de aranjamente florale, se merge de la clasic la minimalist etc., evident încercând să ne încadrăm în bugetul clientului, dar trebuie să-ţi recunosc, nu las un buchet să iasă din florărie în cazul în care bugetul este prea mic…prefer să pun peste, astfel încât să fiu eu mulţumit de rezultat. Da sunt exigent. Există situaţii şi situaţii, locul unde ajung florile, temperatura pot să le afecteze calitatea, şi dacă avem situaţii în care a doua sau a treia zi, un aranjament nu mai este la calitatea dorită, îl schimbăm, trebuie să înţelegem că lucrăm cu marfă perisabilă, vie, nu sunt obiecte, florile sunt delicate, unele rezistă mai mult, altele mai puţin, de aceea recomand a se adăuga vitamine în apă, de câte ori se cumpără flori se despachetează din hârtie sau ambalaj, se pune apă rece proaspătă în vază, se adaugă vitaminele în apă, se retaie 1-2 cm din codiţe şi se aranjează. Nu se lasă cu ambalaj în vază! Recomad schimbarea apei la două zile, şi retăierea lor ori de câte ori se schimbă apa, astfel florile vor rezista mai mult.

Tu obişnuieşti să vorbeşti cu florile? Crezi în miturile care spun că florile iubite sunt şi mai frumoase?

Cred că un sentiment de iubire face bine, şi da, avem tendinţa să vorbim cu florile să le spunem cât sunt de frumoase şi că le iubim.

Pentru cei care vor mai multe detalii – între ce ore te găsesc la K’dor Flowers?

De dimineaţă de la 9 până după-masa la 18 în general, dacă nu sunt în magazin, designerii noştri pot prelua şi da informaţii la fel de bine ca şi mine, cei care doresc special să bea o cafea cu mine, mă găsesc foarte uşor la telefonul de pe pagina K’dor Flowers Facebook.

24Fun_Brasov_ed310_A_pag5