De Citit : Recomandări

DE CE IAR INFERTILITATE?!

| 16 noiembrie

Am o problemă cu fertilitatea…sau soțul meu este cel care nu poate face copii? O întrebare pe care începi să o pui atunci când, după câțiva ani de căsătorie vrei copil. Da, poate fi vorba de infertilitate, statistic 1 din 8 cupluri suferă de infertilitate, dar vestea bună este că majoritatea cuplurilor care sunt diagnosticate pot fi tratate, fie prin tratarea cauzei care determină infertilitatea, fie prin medode de reproducere umană asistată.

Infertilitatea este o afecțiune de care sunt „responsabili” ambele sexe în egală măsură, dacă cuplul are vârsta între 30-35 ani, peste această vârstă, infertilitatea crește în rândul doamnelor. Așa cum am spus de mai multe ori, vârsta este primul factor care afectează fertilitatea femeilor, pentru că o dată cu trecerea timpului, cantitatea și calitatea ovocitelor scade, o femeie la 38 ani are doar 10% șanse de a concepe copii pe cale naturală. În afară de factorul vârstă la care nu putem lucra,  mai sunt factorii de natură medicală. Multe afecțiuni ale aparatului genital feminin și masculin nu au simptome … consecința este simplă! O afecțiune acută, netratată devine cronică, așa că poate deveni un factor al infertilității.

Alți factori care influențează fertilitatea? Sunt cei care reprezintă stilul de viață și sunt cei pe care noi îi alegem. Alcool, ţigări, diete dezechilibrate, oboseală, stres…tot ce este în exces afectează negativ organismul nostru.

Ce ai de făcut!

Dacă ai peste 25 ani: O viață echilibrată, control periodic de evaluare a fertilității, iar dacă ajungi într-un centru specializat e și mai bine!

Dacă ai trecut de 35 ani: e obligatoriu să treci pragul unui centru specializat de tratare a fertilității!

Dacă ai trecut de 18 ani, dar nu ai depășit 25 ani: nu uita de echilibru, ai în vedere că fertilitatea poate să îți fie afectată de orice exces!

Dacă ești părinte și ai copil sub 18 ani: vorbește cu copilul tău și despre fertilitate, nu doar cum să se protejeze de o sarcină nedorită…pentru că la un anumit moment, această „protecție” poate ajunge la infertilitate!

Pentru că ne dorim să avem cupluri fertile, pentru că ne gândim la prevenție, derulăm pentru voi o campanie de testare a fertilității feminine și masculine. Intră pe site-ul nostru pentru mai multe detalii.

Dr. Gabriela Lupu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în reproducere umană asistată, Vivamed Brașov www.vivamed.ro

de ce infertilitate