De Citit : Recomandări

CUM SĂ-ŢI GESTIONEZI BANII! O REGULĂ DE URMAT

| 10 februarie

Bun venit la un nou articol din cadrul categoriei de educaţie financiară. În acest articol vreau să-ţi prezin o regulă care te va ajuta să-ţi gestionezi mai bine banii: Regula 50/20/30.

50/20/30 vine de la procentajele pe care trebuie să le acorzi celor 3 categorii de cheltuieli mari din viaţa ta. Se mai numeşte şi regula Needs/Wants/Savings (Am nevoie/Vreau/Economii)

Cele 3 categorii de cheltuieli sunt: cheltuieli esenţiale, cheltuieli pentru un stil de viaţă personal, priorităţi financiare.

Toată planificarea financiară ţine de stilul nostru de viaţă. Trebuie să ai în vedere un minim de necesităţi financiare care sunt obligatorii în viaţa ta, un stil de viaţă dorit, dar mai ales, trebuie să ai o gândire pe termen lung care să te ajute în momentele dificile din viaţa ta.

Indiferent de vârstă sau de întâmplările prin care treci, această regulă te poate ajuta să realizezi să-ţi gestionezi mai bine banii şi chiar să te ghideze când vine vorba să cumperi ceva.

Uite mai exact de unde vin cele 3 procente pe care ţi le-am prezentat mai sus:

  1. 50% din venituri sunt direcţionate către cheltuielile NECESARE

Primele cheltuieli pe care trebuie să ţi le planifici sunt acele cheltuieli obligatorii supraveţuirii tale. Acele cheltuieli de care ai nevoie pentru a-ţi menţine viaţa sănătoasă şi liberă: adăpost, hrană, căldură, transport, etc.

Din categoriile unui buget personal, cheltuielile care intră în această arie sunt:

  • Cheltuielile de locuinţă: chirie/rata la bancă, asigurare locuinţă, utilităţi;
  • Cheltuieli cu mâncarea şi medicamentele;
  • Cheltuielile cu transportul: cu maşina (în cazul în care venitul tău îţi oferă această posibilitate) sau cu transportul în comun;
  • Alte datorii în cazul în care prin neplata acestora îţi vor atrage şi mai multe cheltuieli.
  1. 20% din venituri sunt direcţionate către INVESTIŢII

Pasul al doilea pe care trebuie să-l urmezi este să-ţi setezi cele 20 de procente către investiţii sau către economii.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că 20% din veniturile vor fi direcţionaţi ori către un fond de urgenţă, ori către un cont de economii, ori către un plan de pensionare, ori către datorii (către cele care nu îţi vor atrage penalităţi dacă nu le plăteşti la timp – acelea vor fi adăugate la primul pas), ori către un plan de investiţii.

Mai pe înţeles, aceşti 20% sunt bani salvaţi pentru zile mai grele şi pentru a produce bani. Bani pentru a produce mai mulţi bani.

Cu siguranţă vei avea nevoie de bani la bătrâneţe, sau îţi doreşti să-ţi deschizi o afacere şi să lucrezi pe cont propriu. Pentru aceste lucruri sunt aceşti bani.

Economiseşti pentru a-ţi fie mai bine mai târziu.

  1. 30% din venituri către cheltuielile pentru un stil de viaţă personal (ce am dori să cumpărăm)

Sunt banii pe care îi dai tu pentru a-ţi ridica stilul de viaţă şi pentru a te simţi bine. Bani direcţionaţi către diferite gadget-uri, către petreceri, către ieşiri în oraş, către mers în vacanţă, etc.

Toate aceastea nu trebuie să fie mai mult de 30% din totalul veniturilor tale. Este un maxim pe care trebuie să-l înţelegi şi să-l aplici.

Cred că este cea mai complicată categorie de cheltuieli deoarece foarte puţini se abţin atunci când vine vorba de distracţia personală. Conform unui studiu realizat destul de recent de către 2 cercetători, se spune că 70% dintre oamenii care au folosit un buget personal şi au eşuat în gestionarea acestuia s-a întâmplat din cauza acestor cheltuieli.

Nu recomand să nu ne distrăm şi să nu beneficiem de vacanţe şi de ieşiri.  Spun doar să fim puţini moderaţi în aceste alegeri.

De reţinut: Maxim 30% din venitul nostru se duc pe cheltuielile cu distracţia. Nu mai mult!

Sper că îţi este de folos această regulă. Până la următorul articol, eu îţi urez mult success la bani.