De Citit : Recomandări

CUM SĂ COMANZI UN “GIN TONIC” CA UN PROFESIONIST!

| 24 martie

După cum probabil aţi observat şi voi, soarele a început să ţină tot mai mult cu noi, iar căldura de afară parcă începe să dezmorţească Braşovul, drept urmare terasele au început să apară prin centrul oraşului.
Consider că este un prilej bun de a sărbători acest eveniment şi cum am putea să o facem mai bine dacă nu cu un “Gin Tonic”?
Această băutură este printre noi de sute de ani, de pe vremea marinarilor englezi care consumau foarte multă “apă tonică” ca şi remediu împotriva malariei sau scorbutului. Având în vedere că ginul era una din băuturile preferate ale englezilor, a fost doar o chestiune de timp până ce l-au amestecat cu apa tonică şi aşa s-a născut una dintre cele mai populare băuturi din lume. Este atât de populară, încât peste 90% din producţia mondială se vinde sub formă de “Gin Tonic”.
Acum că am stabilit originea băuturii, iată ce ar trebui să aveţi în vedere atunci când comandaţi această băutură:
Ginul
Este băutura de bază în acest mix şi sfatul meu este să încercaţi cât mai multe ginuri diferite până îl descoperiţi pe cel care vi se potriveşte. Există un spectru larg de brand-uri de gin, pentru toate gusturile iar acest lucru îl puteţi privi ca pe o aventură. Cine ştie ce lucruri minunate veţi descoperi?
Eu personal, pentru un “Gin Tonic” prefer un gin mai lejer, cu note florale, cu o tărie alcoolică mai ridicată, pentru a mă putea bucura de toate particularităţile băuturii.
Apa tonică
Iubită de mulţi, urâtă de puţini, dar respectată de toţi. Cam aşa am putea descrie această băutură fără de care nu am putea construi un “Gin Tonic”. Când vine vorba de apa tonic㸠sunt persoane care se feresc de ea, datorită gustului uşor amărui ce poate veni de la chinină şi/sau citrice dar în combinaţie cu ginul şi cu celălalte ingrediente, acesta este aproape insesizabil. Sunt foarte multe sortimente de apă tonică pe piaţă, la fel ca şi în cazul ginului, trebuie încercate în cât mai multe variante. Se spune despre apa tonică că este asemănător unui fulg de nea: nu există două la fel, însă singura condiţie ce trebuie să o îndeplinească este să fie rece şi proaspăt desfăcută!
Gheaţa
Este un ingredient crucial pentru un “Gin Tonic” de succes pentru că are abilitatatea de a răci şi dilua băutura, iar ea trebuie să fie de calitate bună, proaspătă şi din abundenţă (paharul plin). O gheaţă de calitate inferioară nu poate salva nici cele mai fine băuturi aşa că ţineţi cont de aspectul acesta.
Citricele
Pentru o perioadă bună de timp, lămâia era singurul fruct folosit la prepararea unui “Gin Tonic”, însă în ultima perioadă lime-ul şi grapefruit-ul sunt nişte companioni perfecţi. Oricare dintre aceste trei fructe le-aţi alege, asiguraţi-vă că sunt proaspete şi curate.
Alte ingrediente
Spania este cunoscută în toată lumea pentru stilul extravagant de a consuma “Gin Tonic”. Spaniolii au renunţat la binecunoscutul pahar “highball” (sonda) şi l-au înlocuit cu un pahar tip “goblet” sau în unele cazuri cu pahare de vin roşu. Mai mult decât atât, au decis introducerea unor ierburi şi/sau flori ori mirodenii în reţeta clasică, tocmai pentru a evidenţia mai bine particularităţile gin-ului şi a apei tonice. Am văzut “Gin-uri Tonice” ce aveau în componenţa lor ierburi precum mentă, rozmarin, salvie; condimente precum ienupăr, piper roşu, cuişoare; fructe precum: mango, zmeură, coacăze roşii, etc.
Sunt nenumărate variante pentru această băutură, aşa că data viitoare când mergeţi în barul vostru preferat, rugaţi barmanul să vă surprindă cu o reţetă de “Gin Tonic” inedită.
Spor la de(gustat), Mihai Fetcu