De Citit : Editoriale

COPILĂRISME

| 01 iunie

Iunie pentru mine înseamnă copilărie. Zâmbete, culoare, picioare goale în iarbă și bărbie mânjită de fructe. Mă agăț de orice acțiune naivă care trezește amintiri din vremurile  în care povestirile lui Creangă aveau succes  precum desenele cu Elsa sau Minions, din vremurile contemporane. Atunci zilele erau mai lungi și mai deștepte… fără  așa multe griji și provocări obositoare.  Ce vremuri… Mama și tata erau super eroii, erau centrul universului meu. Fericirea zilelor în care mergeam la bunica și mă jucam cu alți copii în curte, cu pietre sau obiecte vechi din garajul lu’ bunicu  nu are termen de comparație. Ba nu! Mint! Concura cu zilele în care primeau marfă la librăria din Gemenii. Parcă era un făcut… Cele mai faine păpuși apăreau prin luna august și cum ziua mamei e pe 30 august, tata era ușor de convins. În capul meu era schițat planul perfect…  Parcă mă și aud… ‘Tati, îți dai seama cât de fericită va fi mami să aibă și bebelușa cu păr roșcat?’’ Îmi visam cu ochii deschiși colecția de bebeluși pe canapeau din sufragerie, așezați cu atenție la detalii pe covertura din catifea. De mică am avut noroc să am oamenii potriviți în jurul meu. Tata era de pe atunci cel mai bun partener, chiar și la cumpărături. Eu mă credeam foarte convingătoarea, dar fiind feblețea lui, un zâmbet ar fi fost îndeajuns, oricum. Dar știi cum e… atunci când muncești, știi să prețuiești! Știi ce mi-am amintit? În copilăria mea nu prea existau dulciuri prin magazine, așa că momentele dulci erau umplute de prăjiturile de casă. Delicioase și preparate din combinații ingenioase, nu se găseau atât de multe ingrediente în anii 80. Să nu crezi că mă plâng.

Dar de cele mai multe ori, pauza de ceva bun însemna frigănele, pâine cu ou și cu zahăr, făcute cât ai zice pește… de bunica. Sărbătoare era când mai făcea mama rost de budincă de vanilie. Un cuvânt la modă era ‘’pe sub mână’’… sau ‘’de la poloneji’’. Un lucru e cert. Totul avea alt gust. Era trăit cu altă intensitate. Le prețuiam și ne bucuram altfel de tot ce primeam. Nu aveam jucării șmechere, deserturi sofisticate și locuri de joacă cu personaje gigante, dar tot eram copii fericiți. Tu ce iubeai în copilărie? Pune-ți un pahar cu vin și stai la povești cu părinții sau cu prietenii din copilărie. Răsfoiește jurnalele! Cu siguranță veți retrăi întâmplări haioase! Vă doresc ce-mi doresc și mie… o lună plină de copilărisme! Ca să te conving să-ți deschizi sertarele copilăriei am cules și câteva citate care-mi fac sufletul să zâmbească. Poate și ție :

De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară. – Antoine de Saint-Exupery

Un copil poate să învețe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește. – Paulo Coelho

Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată! – Tom Stoppard