De Citit : Recomandări

Comunicat de Presă – Business Transfer Conference 2019

| 06 noiembrie

De ce să vinzi sau să cumperi o afacere la cheie? Care sunt secretele acestei activități cunoscută sub numele de “transferul afacerii”? De ce este aceasta o oportunitate și o necesitate?

În premieră pentru România, poți află aceste informații la Business Transfer Conference. Evenimentul are loc în perioada 8-9 Noiembrie, în București, la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României. Conferința va aduce specialiști de talie internațională în domeniu precum și vânzători și cumpărători de afaceri.

Transferul afacerii este o necesitate și o preocupare permanentă în lume, dar și în Uniunea Europeană, în deosebi. Concluzia studiului Comisiei Europene „Transferul de întreprinderi – continuitate printr-un nou început” privind „Dinamică întreprinderilor” din 2011 este că Europa pierde aproximativ 150 000 de întreprinderi reprezentând 600 000 de locuri de muncă anual exclusiv din cauza ineficiențelor din cadrul transferurilor de întreprinderi.

Scopul evenimentului de la București este de a prezenta avantajele transferului de afaceri pentru diverse categorii de public, de la antreprenorii începători sau cu experiență, până la dezvoltatorii imobiliari și nu numai. Informațiile prezentate de speakeri sunt de interes pentru orice persoană fizică sau juridică interesată să cumpere sau să vândă o afacere la cheie.

Cele mai importante teme de discuție de pe agenda conferinței sunt primii pași în transferul de afaceri, exemple de bună practică în acest domeniu din Spania si Croația, barierele psihologice în transferul de afaceri, beneficiile transferului de afaceri, dar și evaluarea corectă a unui business pentru minimizarea pierderilor și maximizarea profiturilor de ambele părți.

Spre deosebire de o afacere la început de drum care nu generează profit în primele săptămâni sau chiar luni de activitate, preluarea unei firme care deține deja un capital semnificativ permite încasări din prima zi, astfel că devine o oportunitate avantajoasă de investiție pe termen lung.

Prin transferul de afaceri se asigură continuitatea și dezvoltarea unei activități comerciale deja consacrate, se evită pierderea locurilor de muncă și chiar crearea altora noi, contribuind astfel la dezvoltarea economică. Dacă societățile existente mențin în medie cinci locuri de muncă, o întreprindere nou înființată generează în medie doar două locuri de muncă.

Transferul de afaceri este o etapă esențială din ciclul de viață al oricărei firme, indiferent de mărimea ei. Acesta va face parte inevitabil din mediul antreprenorial românesc, dar și din peisajul economic viitor al țării noastre. De aceea, nu în ultimul rând, conferința urmărește și să pregătească piața și pe jucătorii cheie care activează în ea pentru această realitate.

Conform datelor INS, în perioada 2011-2015, numărul total al firmelor înregistrate în București era de 140.300, Cluj – 41.000, Timiș 31.000, Ilfov 27.000, Constanța 27.000.

Potrivit datelor ONRC, din 1990 până în 2015 s-au înființat aproximativ 2.600.000 de firme, dintre care în luna decembrie 2016 erau active 808.878. Peste 100.000 firme se nasc și mor în fiecare an (radieri vs înmatriculări) şi numai în jur de 14.300 din firmele înființate în 1990 au rezistat până în 2015!

Majoritatea acționarilor acestora au o vârstă destul de înaintată (vârstă medie a acestora fiind de 50 de ani, mult peste media înregistrată în țari similare din regiune) în condițiile în care peste două treimi dintre aceștia sunt și administratorii firmelor respective.

În România, 74% dintre membrii familiei sunt implicați în afacerea familiei. Business-ul de familie se confruntă cu numeroase provocări: este foarte antreprenorial, proprietarul este emoțional implicat în afacere, iar asigurarea succesiunii este o provocare!!!

Conform raportului Global Family Business Survey (2018) realizat de PwC pe un eșantion de afaceri de familie, a rezultat că 47% au un plan de succesiune pentru anumite posturi cheie de conducere și 37% consideră planificarea succesiunii că fiind o preocupare importantă în următorii 5 ani. Acest raport față de rapoartele din ani anteriori arată că că în România există o tendință de creștere a nivelului de conștientizare privind importanța transferului de afaceri și a planificării acestui proces.

Pe de altă parte, România are o rată de supraviețuire a start-up-urilor foarte scăzută: 75% din start-up-uri nu trec de primul an, în timp ce aproximativ 60% nu supraviețuiesc celui de-al doilea an de activitate.

Deci, pe lângă start-ups este necesară dezvoltarea sistemelor de protejare prin transfer (vânzare

– cumpărare) a firmelor care au reușit să supraviețuiască și să se integreze în piață.

Totuși, lipsa de informare și informații, a sistemelor și programelor de transfer, face că acestea să fie destul de greu de plănuit și executat. Această este o problema la nivel European, iar UE a lansat mai multe programe speciale pentru înlesnirea transferului de afaceri.

Într-o economie așezată ca cea din SUA, transferul unei afaceri se face în medie o dată la 9 ani. Această pentru că s-a conștientizat de multă vreme ineficientă și pierderea de capital prin Start-Ups și avantajele majore create de preluarea unei afaceri care funcționează deja. Despre toate acestea va vorbi Pino Bacinello, membru al Consiliului de Administrație al Asociației Internaționale a Brokerilor de     Afaceri din SUA venit la București special pentru acest eveniment. Printre invitați se mai numără Marie Depelssemaker, secretar general al Transeo, Asociația Europeană pentru Transferul IMM-urilor, dar și Lex Van Teeffelen și Edwin Weesie, Doctori în Strategia Transferului de Afacere din Olanda.

 

 

Dan Crivăț,

TradeX – Transfer Afaceri 0736/091 767

Site eveniment: www.BTC.Trade-X.ro