De Citit : Editoriale

CE BEM PRIMAVARA ACEASTA?

| 25 aprilie

Cum vine un sezon nou, ne punem aceeaşi întrebare: ce facem în materie de băuturi? Ce bem?

Acum că vremea rece a trecut şi încet-încet am lăsat în spate ceaiul fierbinte, ciocolata caldă şi grog-urile, este timpul să ne orientăm către noi şi noi orizonturi.

Propunerea mea pentru acest început de sezon este foarte simplă şi implică puţină creativitate din partea voastră şi puţin lucru manual.

Spun asta pentru că băuturile pe care vi le propun sunt foarte uşor de făcut acasă, nu necesită cunoştiințe, vase de mixologie şi sunt la îndemâna oricui.

Prima băutură ca şi concept vine din Mexic şi se numeşte “tepache”. O băutură răcoritoare, cu efect pro-biotic care vă va răcori şi energiza foarte eficient.

Pentru a prepara această băutură, o să atingem puţin şi partea de sustenabilitate pentru că o vom construi din “resturi”. Sună ciudat, dar băutura este delicioasă. Credeţi-ma pe cuvânt!

Imaginaţi-vă următorul scenariou: vin Sfintele Sărbători de Paşti, se mănâncă mult, se bea mult şi se aruncă mult. Anul acesta poate este timpul pentru o schimbare!

Aşadar, dacă faceţi cumpărături pentru Sărbătorile Pascale şi cumva aveţi pe listă ananas, sunteţi la jumătatea drumului! Pentru că o să folosim pentru această băutură exact partea pe care nu o consumăm şi anume coaja!

Când tăiaţi ananasul pentru servire, luaţi cojile şi centrul (partea aceea fibroasă care de obicei este aruncată) şi puneţi-le într-un borcan mare de 3 litri. Adăugaţi mai departe zahăr brun şi câteva condimente pe care le aveţi la îndemână: batoane de scorţisoară, vanilie, cuişoare, etc. Umpleţi borcanul cu apă (de preferat nu de la chiuvetă) puneţi o greutate peste bucăţile de ananas (pentru a rămâne scufundate) şi acoperiţi cu un tifon gura recipientului. Aşteptaţi să treacă minim 5 zile (eu îl ţin pe al meu 7 zile), strecuraţi conţinutul foarte bine, după care depozitaţi băutura în mai multe sticle şi ţineţi-le la frigider. Puteţi chiar să puneţi o linguriţă de miere în fiecare sticlă înainte de îmbuteliere, dacă preferaţi ca băuturile să fie puţin mai dulci. În tot acest timp, această băutură fermentează uşor şi oferă noi şi noi perspective din punct de vedere aromatic ingredientelor din borcan.

A doua băutură pe care vi-o propun vine din Bosnia & Herzegovina şi se numeşte “smreka”! Este un mix ultra delicios format din apă, miere şi boabe de ienupăr.

Puneţi toate ingredientele într-o damigeană mică (eu am folosit una de 5 L) şi lăsaţi la fermentat timp de 7-10 zile, timp în care agitaţi sticla o dată pe zi. Strecuraţi tot conţinutul printr-un tifon şi păstraţi băutura la rece.

Ienupărul este ingredientul principal din gin şi poate fi găsit în orice magazin naturist! La fel ca şi la “tepache” recomand să folosiţi apă din comerţ pe care să o amestecaţi cu miere.

Dacă doriţi, mai departe puteţi să vă şi creaţi un mix cu aceste două băuturi folosind doar vodka şi nişte suc de lămâie proaspăt stors. Pentru cei care preferă băuturile mai dulci, puteţi să folosiţi şi un îndulcitor.

Oricare din variante aţi alege-o eu propun să vă grăbiti şi să vă apucaţi chiar astăzi de ele! S-ar putea să fie gata până la masa de Paşti şi astfel veţi avea admirația tuturor invitaţilor voştri!

Paşte Fericit, Mihai Fetcu

www.bardome.ro

 

mihai fetcu