De Citit : Recomandări

Care este cea mai importantă dotare a mașinii tale?

| 12 noiembrie

Înainte de a citi articolul, te rog să te gândești la următoarele întrebări:

  • Cât de bine vezi?
  • Când ai verificat ultima dată, cât de bine vezi?
  • Când vine vorba de siguranța la condus, care este cea mai importantă dotare a mașinii tale?…și totuși, nu sunt frânele! Trebuie să vezi obstacolul, ca să poți frâna în siguranță. Cea mai importantă dotare de siguranță a mașinii tale, este vederea ta. Riscul de accidente ar crește dacă nu am avea capacitatea de a recunoaște și de a reacționa la timp în caz de pericol. Și dacă crezi că o vedere bună înseamnă să citești la un panou aflat la câțiva metri într-un cabinet, ultimul rând… mai gandește-te o dată!  
  • Să vezi bine atunci când conduci înseamnă să vezi bine la distanță, să ai o percepție bună a spațiului, să ai o vedere periferică bună, să ai simț cromatic, să poți percepe diferența de contrast, să vezi bine pe timp de noapte și lista poate să continue… Și acum poți să răspunzi din nou la a doua întrebare..
  • Știai că vederea poate scădea treptat și neobservat, și poți să pierzi până la 40% din acuitatea vizuală fără să știi?

Ți se poate întâmpla să nu vrei să conduci? Condusul poate fi o experiență destul de obositoare care necesită un câmp vizual optim și o focalizare cât mai precisă.

Schimbarea vremii și condițiile neprietenoase ale acesteia afectează vederea considerabil mai ales când suntem la volan. Lumina slabă din timpul nopții, ceața, vremea ploioasă sau zăpada pot deteriora experiența condusului, și pe lângă disconfort pot cauza și pericole. În medie, 83% dintre purtătorii de ochelari sunt șoferi, și experiența acestora la volan implică de cele mai multe ori nesiguranță dar și stress mai ales în condiții dificile ale vremii sau pe timp de noapte.

Deși legislația privind reînoirea deptului de a șofa, presupune, în cazul șoferilor amatori, ca testul pentru vedere să se efectueze o dată la 10 ani, totuși controlul la minim 2 ani este important. Deocamdată nu se poate estima procentul accidentelor produse din cauza vederii neconforme, dar se estimeaza că cel putin 1 din 10 șoferi are o vedere sub medie.

Acum că se apropie vremea neprietenoasă, nu ar strica să îți faci și revizia la ochi, nu doar a mașinii.

Te aștept la cabinet!

 

 

74479974_1305250156265795_3884759788512346112_o