De Citit : Editoriale

Bellini

| 04 septembrie

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu mă bucur din plin de acest timp călduros şi de tot ceea ce are el de oferit. Pentru că sunt într-o pasă bună, o să fac ceva astăzi ce nu am mai făcut de mult şi anume, o să împart cu voi un secret din lumea barului pe care puţini oameni îl ştiu, înclusiv barmani.

Acest secret are legătură directă cu „Bellini” una din băuturile mele preferate din timpul verii. Spun acest lucru, pentru că avem nevoie de piersici proaspete pentru a- l prepara. Se găsesc acum prin toate pieţele şi ar fi păcat să nu îl facem „ca la carte”.

Până să vă spun secretul, vreau să vă povestec câte puţin despre acest cocktail….

Se spune că a fost creat prin anul 1945 de către un domn stilat, Giuseppe Cipriani, în Veneţia, la barul „Harry’s Bar”. Inspiraţia acestei băuturi mixate au fost operele celebrului pictor al secolului al XV-lea, Giovanni Bellini.

Ca şi structură, este foarte simplu, piersici şi prosecco, dar în ciuda acestui fapt, am băut foarte multe „Bellinis” nu tocmai bune de-a lungul carierei mele.

Dacă dorim să îl preparăm ca la carte, atunci avem nevoie de piersici albe. Dacă nu găsiţi la piaţă, puteţi folosi piersici normale, dar important este ca ele să fie coapte. Mai departe, ele trebuiesc transformate în piure. Pentru a face acest lucru, eu recomand să le luaţi proaspete, să le spălaţi bine, să le tăiaţi în două, să scoateţi sâmburele şi să le puneţi într-o oală cu apă fierbinte timp de 30 de secunde. De acolo, ele trebuiesc supuse unui şoc termic, iar cel mai la îndemână este să le puneţi imediat ce le-aţi luat de pe foc în apă cu gheaţă. Le lăsaţi acolo 1 minut şi sunteţi gata pentru pasul următor!

Luaţi o sită mare şi începeţi să pasaţi bucăţile de piersică prin ea. Acum urmează secretul!!! Sunteţi gata?

La fiecare 4 piersici, pasaţi 3 bucăţi de zmeură proaspătă! Un „Bellini” perfect trebuie să aibă o culoare uşor rozalie, nicidecum portocaliu aprins.

O dată terminat acest procedeu de pasat piersici, recomand să turnaţi o lingură de suc de lămâie peste tot mixul şi să amestecaţi bine. Piureul este gata!

Mai departe, când vine vorba de servit, primul lucru care trebuie făcut este prerăcirea flutelor de şampanie. Cu cât mai reci, cu atât mai bine. Dacă nu aveţi loc în congelator pentru ele, puteţi pune apă cu gheaţă în ele şi să le lăsaţi câteva minute.

Prosecco trebuie să şi el rece şi de o calitate cât mai bună. Sunt persoane care preferă să toarne piureul în pahar şi după toarnă vinul spumant însă eu am observat că nu se amestecă foarte bine şi experienţa celui care consumă băutura nu este completă aşa că am găsit o altă soluţie care pentru mine a funcţionat. Mai ales dacă aveţi de făcut mai multe băuturi deodată. Turnaţi piureul într-un vas mai mare şi mai larg şi turnaţi sticla de prosecoo acolo. Amestecaţi uşor cu lingura până se omogenizează bine conţinutul, însă aveţi grijă să nu „deranjaţi” prea mult bulele de prosecco. Când sunteţi gata, puteţi turna tot mixul acesta în pahare şi veţi observa că nici nu se va separa piureul de prosecco atunci când va sta în pahar. Cam asta este tot! Salute!

Partea frumoasă la această băutură este că poate fi preparată cu o multitudine de ingrediente. Nu rămâne decât să urmăriţi ce este în sezon în piaţă şi să experimentaţi!

 

Spor la mixat, Mihai Fetcu

www.bardome.ro