De Citit : Interviuri

Mirabela Dauer: “Pentru tineri nu mai exista marea fara soare, ci periuta fara pasta”

| 03 iulie

Analiza versurilor piesei Nu te parasesc, iubire a Mirabelei Dauer e o scena-cheie din Politist, adjectiv. Inainte de premiera de pe 3 iulie a filmului la Bucuresti, artista a vorbit pentru Cotidianul despre ce e marea fara soare, viata fara dragoste si tinerii fara idealuri.
Ati vazut Politist, adjectiv si, daca nu, cand veti vedea filmul? Ce ati auzit pana acum despre el?
Din pacate nu voi putea ajunge la premiera la Bucuresti, dar sunt disperata sa-l vad, de abia astept. N-am auzit decat ca a luat doua premii la Cannes si ca a avut mare succes. Daca scena cu piesa mea a facut parte din aceasta poveste de succes, nu pot sa fiu decat fericita.
Ce a insemnat pentru dvs. includerea piesei pe coloana sonora de la Politist, adjectiv?
Nu mi-a venit sa cred initial. Piesa avand peste 10 ani, mi-am zis ca probabil e o gluma proasta. Sa zicem ca la vremea ei a prins oarecum, pentru ca am cantat-o in disperare: la televiziuni, la toate emisiunile de atunci, in turnee, peste tot. Mi-am zis insa ca, la jumatatea anilor ’90, lumea era inca marcata de tranzitie, nu era vremea romantismului. Dupa aceea, piesa a fost efectiv ingropata. A fost o conjunctura extraordinara: eu veneam din turneu – din Israel sau din Italia – si m-am intalnit in avion cu tatal lui, cu dl Porumboiu. El mi-a zis: Te cauta fiul meu intr-o disperare si nu reuseste sa dea de tine. I-am dat cartea mea de vizita si am ramas surprinsa cand m-a sunat. Ne-am intalnit, a venit la mine acasa si mi-a zis ca vrea piesa pentru filmul lui, am ramas masca. Pe urma am fost incantata cand am citit in presa ce succes a avut scena cu piesa asta la Cannes. Eu nu sunt o persoana prea increzuta si cu nasul pe sus, dar atunci am fost foarte mandra. Sunt in continuare, de altfel, si-mi pare foarte rau ca nu pot sa vin la premiera la Bucuresti.
Care e geneza piesei?
Versurile au fost scrise de un avocat, care mi-a scris textele pana in urma cu vreo zece ani. E o piesa populara, reorchestrata, remixata, din folclorul grecesc, scrisa special pentru mine. Nu te parasesc, iubire e un cover de pe albumul meu cu acelasi nume aparut in 1997.
Ce e pentru dvs. marea fara soare?
Nici nu cred ca exista mare fara soare. Marea, cand n-are soare, e urata, mohorata. E trista. Plange. Iar un camp sterp de flori si de verdeata e un desert. Intr-o comparatie, viata fara dragoste e o viata inutila.
Cum vi se pare afirmatia politistului din film, care spune ca pe linia marea fara soare merge si periuta fara pasta?
E prea pragmatica, e prea reala, prea din zilele noastre. E exact ce se intampla cu tinerii acum: pentru ei nu mai exista marea fara soare si campul fara floare, pentru ei exista doar periuta fara pasta.
Citeste mai departe interviul realizat de CRISTIANA VISAN pe Cotidianul.ro.