De Citit : Editoriale

Urma pneurilor lui Andy Warhol la Bucuresti

| 02 aprilie

O solutie pentru Mitocanul de Dorobanti.

Atlasul de mitocanie urbana lansat de Radio Guerrilla identifica o subspecie: Marlanul de Dorobanti. Prototipul este carnita cu tatuaje, lantisor de aur si conserve gigantice, cu tractiune 4X4, care nu incap in parcarile din fata cafenelelor decat daca ciupesc un picut din axul drumului cu fundul. Bucurestenii stiu foarte bine despre ce e vorba, doar ca nu au de­pasit inca, in efortul lor conceptual, sudalma cea grea. Guerrilla le-a venit in intampinare, dar exceptionala sa campanie contine un pacat: ramane academica. Adica se margineste sa constate, nu propune acestor produse ale involutiei speciilor nici o speranta de recuperare.

Ori, iata ca o alta initiativa vine in intampinarea Marlanului si ii ofera posibilitatea redresarii prin arta. Imaginati-va ca am putea trai, la Bucuresti, spectacolul unor „marlani“ deveniti promotori ai lui Alexander Cal­er, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs si a altor giganti ai artei (in total 15 bucati – expozitia Art in Motion a fost gazduita si la Teatrul Act si se pregateste sa faca un turneu national). Vi se pare incredibil? Ei bine, asta pentru ca n-ati descoperit expozitia organizata de Catapulta Records si Carturesti: colectia completa de BMW-uri semnate de artistii pomeniti de mai sus.

Da, artistii au pictat cate un exemplar de BMW, iar la Carturesti au fost expuse machetele operelor de arta la scara 1/18. Am fost fascinat instantaneu de revolutia pe care ar putea sa o traiasca Bucurestiul in ziua in care primul marlan si-ar parca Andy Warhol-ul pe Dorobanti. N-ar fi cea mai fitza de fitze? Si acu` o sa ma intrebati ce legatura au Marlanul, BMW-ul si artistul cu o cronica de concerte. Pai, daca n-ati remarcat, e vorba despre Catapulta records, iar cine spune Catapulta, spune Mani Gutau. Iar cine spune Mani, spune Urma.