De Citit : Editoriale

De la Bucuresti la Paris

| 02 aprilie

Ultima duminica a lunii martie mi-am petrecut-o cu ochii lipiti de monitor, ratand astfel – pentru a cata oara – mult prea familiala emisiune de la tv. Transmisa online, licitatia publica a casei Drouot-Montaigne (o initiativa a SYMEV – Sindicatul National al caselor de Vanzari Voluntare) a inregistrat 181 de piese ale artistilor romani (selectate de o comisie de experti), de la Nicolae Grigorescu, Paciurea, Ressu, Petrascu si Pallady, trecand prin Geta Bratescu, Henry Mavrodin, Ion Grigorescu, pana la Donald Simionoiu, Ecaterina Vrana, Alexandru Radvan, Roman Tolici, Ana Banica si Gili Mocanu.
Doua-trei observatii tehnice: fotografia pare a se fi strecurat in selectie, privilegiate fiind pictura, grafica si sculptura; cu cateva timide exceptii, marea majoritate a licitatorilor aventurieri se aflau in sala pariziana, desi sistemul permitea nu doar vizualizarea ci si rezervarea directa prin internet; in plus, pretul final (marcat de ciocanul comisarului de licitatie) in doar foarte putine cazuri a depasit limita minima a estimarilor. Spicuiesc aici cateva situatii (simptomatice, cred eu, pentru sanatatea viitoare a pietei de arta din Romania si nu numai): un portret realizat de Nicolae Grigorescu s-a adjudecat la pretul de 2300 euro (estimarea fiind intre 1800 si 2000);
1200 pentru desenul „Nud in fotoliu“ al lui Camil Ressu se pastreaza intre limitele anuntate initial; uleiul pe carton al lui Pallady a plecat din sala pentru 29000 euro; iar un peisaj de-al lui George Tomaziu, de la Balcic, datat 1935, a fost supralicitat la 2300 euro, putin peste estimarea maxima de o mie jumate. Dintre primele loturi, doar George Petrascu a facut figura frumoasa, pretul de vanzare fiind de 56 de mii. Nici sectiunea celor tineri nu a fost neaparat presarata de surprize, preturile finale fiind destul de previzibile, pictura lor fiind evaluata de cele mai multe ori undeva catre trei mii de euro, „Demonstratie, la Bajel“ a artistilor Mona Vatamanu si Florin Tudor fiind inregistrata la vanzare cu 5300 de euro. Concluzii pe foarte curand.